Můj Klient nespěchá

25. 6. 2011 10:46
Rubrika: osobnosti

Katalánský architekt Antonio Gaudí y Cornet se narodil 25. června roku 1852 v městečku Reus.


Jeho otcem byl kovář. Antonio byl nejmladším z jejich pěti dětí a celé své dětství trpěl revmatickou artritidou, která mu neumožňovala trávit čas s jeho vrstevníky. Samotářství jej charakterizovalo celý život. Gaudí byl ze zdravotních důvodů přísným vegetariánem.

Gaudí vystudoval architekturu v letech 1873 až 1877 na škole Escola Tècnica Superior d'Arquitectura v Barceloně, kde však byl spíše podprůměrným žákem. V roce 1878 pak obdržel titul architekt.

Gaudího tvorba je inspirována gotickou architekturou, mísí se se secesí (art nouveau), modernismem, motivy z živé přírody, nese nádech španělského orientu a užívá výrazných barev. Po roce 1891 používá dekorativní složky tvarově neobvyklých ornamentů a v řešení interiérů užívá obklady z keramiky a skla, což je příznačné zvláště pro jeho pozdější tvorbu. Rodinná rezidence Casa Vicens, zapsaná ve fondu UNESCO, nese prvky jeho osobitého přístupu. Na tomto domě pracoval v letech 1883 až 1885. Gaudí ve stejné době také pracoval na vile El Capricho v Comillas.
V roce 1884 začal Gaudí pracovat na svém nejslavnějším projektu, katedrále Sagrada Família. Tento projekt původně začal v roce 1882 architekt Francisco del Villar, nicméně v roce 1883 byl nucen se projektu vzdát. Gaudí sám pracoval na katedrále více než čtyřicet let a posledních patnáct let svého života zasvětil katedrále úplně. Katedrála dosud není dokončená, bylo vytvořeno několik výpočtů, které stanovují, že by měla být dokončena někdy v roce 2026 - 2030. Gaudího pomalost postupu prací neznepokojovala. Říkal, že jeho „Klient“ nespěchá. 
7.listopadu 2010 vysvětil katedrálu (byť ještě nedokončenou) papež Bendikt XVI.
O Sagrada Família čtěte v rozhovoru: V kameni vytesaná kniha, která mluví o Bohu

Gaudí byl celý svůj život silně věřícím katolíkem a jeho víra se ještě prohloubila během prací na katedrále Sagrada Família. Přestal se věnovat světským projektům a věnoval se pouze práci na církevních stavbách (např. biskupský palác v Astorze. Gaudí také velmi nerad hovořil s reportéry a odmítal být fotografován jinde než při práci na katedrále. Gaudí při budování katedrály nepoužíval žádné plány a stavěl podle své představivosti.

7. června 1926 Gaudího srazila tramvaj. Měl na sobě sešlé oblečení a neměl u sebe peníze, proto po nehodě skončil v chudinské nemocnici, kde ho nikdo nepoznal a kde se mu nedostalo odpovídající péče. Když ho nakonec našli jeho přátelé a snažili se ho přesunout do lepší nemocnice, Gaudí jejich pomoc odmítl se slovy, že patří mezi chudé.
Gaudí zemřel o tři dny později, 10. června 1926.
V roce 1992 byl zahájen jeho beatifikační proces.


Zdroj: http://www.artmuseum.cz/umelec.php?art_id=424
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10112255640-antoni-gaudi/20938254303/

Biskupský palác v Astorze


 

Zobrazeno 4434×

Komentáře

Anna Otrubová

A existují nějaké výpočty ohledně roku beatifikace? :-)

Clara

Gaudí při budování katedrály používal modely z řetízků - koho by to zajímalo víc, může navštívit v Barceloně muzeum při Sagrada Familia

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka