Patříte také do Petrova cechu?

27. 6. 2011 8:42
Rubrika: události

Tak máte svátek! Světový den rybářství se od roku 1985 slaví právě dnes, 27. června.


Zavolá-li dnes na vás někdo „Petrův zdar“, nelekněte se. Pravděpodobně si vás spletl s někým od rybníka, kde se chytá "na těžko" nebo "na plavačku". Rybáři chytající  na tzv. „bílé vodě“ jsou pokládáni za tiché blázny. Ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že prožívají brzy po ránu neuvěřitelné chvíle pokoje a ticha, kdy je člověk - vnímavý vůči kráse přírody – na cestě hledání Božích stop ve stvoření.

Možná vás případně potkal při muškaření na potoce. Horské potoky, kde pstruzi duhoví (alias duháci) nebo pstruzi potoční  (alias potočáci) jsou daleko častější než lipani podhorní,  svou chladivou vodou jiskří ve slunci nebo naopak v zátočinách vymílají do hloubky tůně, kde se skrývají kapitální kousky,  jako ten jenž byl nazván Mohykán tůně.

Prohlédněte si atlas ryb, abyste až jako Ota Pavel potkáte ryby, věděli, s kým máte tu čest.

My, kteří (již, či zatím) nejsme aktivními rybáři, si dnes můžeme aspoň dát rybu k obědu či k večeři.
Pstruh na másle
Ingredience: Sůl , 20 – 30 g sekaných mandlí, 1- 3 plátky másla, rybí koření , olivový olej a samozřejmě pstruh, kterého jste si třeba vlastnoručně ulovili (pokud navštívíte nějakou Rybářskou baštu, nebo jste složili rybářské zkoušky a vlastníte platný rybářský lístek.
Postup: Vykuchaného pstruha pořádně omyjeme. Lehce ho osolíme a vnitřek vyplníme plátky másla. Pstruha okořeníme kořením na ryby.
Rozehřejeme pánev (která má poklici), přidáme olej a pstruha smažíme asi 20 minut. Můžeme pstruha taky péct. V závěru smažení nebo pečení pstruha posypeme sekanými mandlemi.
Hotového pstruha zakápneme citronovou šťávou a ihned podáváme. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše. Chutná i s chlebem.
http://recepty.vareni.cz/pstruh-na-masle/

Výborné je k rybě bílé víno, neboť platí francouzské přísloví:
Poisson sans boisson est poison. (Ryba bez pití je jed)
– v českém podání: Ryba musí plavat“ .

Nebo si dnes udělejte večer pěknou chvilku při sledování filmu Zlatí úhoři.

 

 

 

Sdílet

Komentáře

jago 61 let od popravy Milady Horákové: http://jago.signaly.cz/1103/odchazim-bez-nenavisti

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka