Velký bratr tě sleduje.

8. 6. 2011 0:00
Rubrika: události

Dne 8. června 1949 vydalo londýnské nakladatelství jedno z nejvýznamnějších děl 20. století, antiutopický román 1984 od George Orwella.


Strhující příběh popisuje svět absolutní totality. Svět, kde veškeré konání je kontrolováno Stranou, svět, ve kterém není místo na samostatné myšlení ani lásku.

Orwell dopsal 1984 chvíli před svou smrtí (v roce 1950) a odrazil v něm realitu stalinistického Ruska, aniž by věděl (i když možná to tušil), že s podobnou každodenní absurditou se brzy setkají i obyvatelé celého Východního bloku.

Hlavním hrdinou románu je úředník Winston Smith, jehož každodenní život sledujeme. Winston pracuje na Ministerstvu pravdy a náplní jeho práce je upravovat starý tisk tak, aby byly stále platné. Žije v Londýně, který se nachází ve fiktivní zemi Oceánii, která vede střídavě války se zeměmi Eurasie a Eastasie. Pokud se změní situace a z bývalého spojence se stane nepřítel a naopak, Ministerstvo pravdy má za úkol přepsat všechny dokumenty. Strana, vedená Velkým bratrem, má totiž vždy absolutní pravdu a veškeré události v minulosti má plně pod kontrolou.

Jeden z konečných problémů, které Straně zbývá vyřešit, je lidské myšlení. Někteří lidé se totiž nenechávají ovládat tzv. Doublethinkem, což je dvojité myšlení, které umožňuje věřit zároveň dvěma protikladným názorům. Proto je také neustále vyvíjena nová, zjednodušená angličtina, Newspeak, aby nebylo možné ideologicky závadné myšlenky ani vyjádřit. Člověk, který se dopustí jakéhokoliv zločinu proti Straně - Ideozločinu (ať už skutkem či myšlenkou), je dříve či později vaporizován, tj. zmizí nejen jako osoba, ale jsou vymazány i veškeré zmínky o něm. Nikdy vlastně neexistoval.

Winston si stále uchovává vlastní myšlení, ale musí být opatrný, protože kvůli všudypřítomným obrazovkám se může prozradit i neopatrným výrazem tváře. Čtenáři se postupně objevuje obraz společnosti, kde děti udávají své rodiče, všeobecná chudoba je prezentována jako bohatství a nepřátelská země jako hrozný nepřítel, kterého je třeba nenávidět ze všech sil.

Winston vstoupí na cestu ideozločinu tak, že si začne psát deník, naváže vztah s Julií a nakonec se přidá do tajného odboje, jehož cílem je Stranu zničit. Jak mu bylo od začátku jasné, dříve či později musí být prozrane. Nakonec tedy skončí v útrobách Ministerstva lásky, kde je mu důmyslným mučením ničeno tělo a vymýván mozek. Winston odolává. Odolává elektrickým šokům, odmítá připustit, že jeho samostatné myšlení je jen bludem, odmítá souhlasit s tím, že 2+2 mohou být někdy i 5. A jak to dopadne? Přečíst si můžete sami, například online na http://www.odaha.com/george-orwell/dilo/1984.



Byl sám. Minulost byla mrtvá, budoucnost nepředstavitelná. Jakou měl jistotu, že třeba jen jediná živoucí lidská bytost je na jeho straně? A jak mohl vědět, že panství Strany nepotrvá navždy?

Chystal se psát si deník. To nebylo protizákonné (nic nebylo nezákonné, protože žádné zákony už dávno neplatily), ale kdyby se na to přišlo, bylo celkem jisté, že by za to dostal trest smrti nebo aspoň pětadvacet let tábora nucených prací.

„Nemysli si, že se zachráníš, Winstone. Nezachráníš se, ani když se nám bůhvíjak dokonale podrobíš. Nikdo, kdo jednou sešel na scestí, nebude ušetřen. I kdyby se nám zlíbilo nechat tě dožít stáří, stejně bys nám nikdy neunikl. Co se ti teď děje, je definitivní. Pochop to včas. Přivedeme tě k hranici, odkud není návratu. Budou se s tebou dít věci, ze kterých se nevzpamatuješ, i kdybys žil tisíc let. Nikdy už nebudeš schopen lásky, přátelství, odvahy nebo poctivosti. Budeš dutý. Vymačkáme tě, až budeš docela prázdný, a pak tě naplníme sebou.“

Zdroje:

http://www.navlnachliteratury.cz/knizky/orwell-1984.php

http://cs.wikipedia.org/wiki/1984_(kniha)



 

 

Zobrazeno 3255×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka