Archibald Joseph Cronin

19. 7. 2011 1:17
Rubrika: osobnosti

je jedním z nejvýznamnějších skotských spisovatelů 20. století. Narodil se 19. července 1896 v Cardrosse.


Po středoškolských studiích se zapsal na univerzitu v Glasgow, kde studoval medicínu. Po studiích pracoval nejdříve jako lékař u vojenského námořnictva, později v hornické oblasti Walesu a v Londýne.
V roce 1921 se oženil s Agnes Mary Gibsonovou, se kterou se seznámil na univerzitě. Manželka, také lékařka, mu pomáhala při výzkumu, pracovala v lékárně a jako asistenka v jeho londýnské praxi. Narodili se jim tři synové, Vincent, Patrick a Andrew.
V roku 1930 Cronin vážně onemocněl. Odešel na venkov a začal se věnovat psaní románů. Ve svých vzpomínkách se vrací k hodinám anatomie na lékařské fakultě, kde s posměchem hledali v lidských mrtvolách duši. Ovocem přemýšlení a psaní bylo jeho obrácení a nalezení Boha.
Prvotinou, která jej uvedla na životní dráhu spisovatele, byl román Hrad mistra kloboučníka. V roce 1939 přestěhoval s rodinou do USA. Od poloviny 50. let se vrátili do Evropy do švýcarského Lucernu a Montreux, kde Cronin pokračoval ve své spisovatelské činnosti. Zde také v roce 1981 zemřel.

Cronin je působivý vypravěč děje s propracovanou zápletkou, klade silný důraz na sociální cítění a využívá pestrou škálu charakterů postav. Zkušenosti z hornického prostředí promítl do děl A hvězdy mlčí a Citadela. Ta se stala kvůli zobrazení nespravedlivých praktik v lékařském systému podnětem k reformě a založení National Health Service.

Ve svých románech se zabývá také náboženstvím, jako katolík se blízce setkával s protestanty, kterými byly rodiny jeho otce a manželky. Prosazoval ekumenický a tolerantní přistup jako například v jeho velmi působivém díle, Klíče království nebeského, který vydal v roce 1941.

Klíče království nebeského je román o věčném hledání pravdy, o vyčerpávajícím boji proti lidskému utrpení a chudobě, o boji proti falši a přetvářce. Hlavním hrdinou je katolický kněz, který strávil pětatřicet let svého života jako misionář v Číně. Je to člověk moudrý, poctivý, pevného charakteru. Posuzuje lidi ne podle náboženského vyznání, ale podle jejich skutečných vlastností, činů a názorů. Sám se dostává do neustálých rozporů se svými představenými, nedokáže však upustit od svých celoživotních zásad a proto oblibu nachází jen u ubohých, utlačovaných a trpících lidí, kterým je často jedinou oporou.
http://www.kosmas.cz/knihy/110686/klice-kralovstvi-nebeskeho/

Zdroj: http://rytier.sk/rytier/1998/1-98/cronin.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/Archibald_Joseph_Cronin

A ještě něco málo na povzbuzení:
Jestliže se moc milujete a ještě vám něco schází, pak se milujete málo!

Zobrazeno 1681×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka