Bláznova moudrost

7. 7. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Německý spisovatel, prozaik, dramatik a překladatel židovského původu Lion Feuchtwanger se narodil 7. července 1884 v Mnichově.


Jeho početná rodina židovského továrníka mu umožnila vystudovat filozofii a germanistiku v Mnichově. Stal se vydavatelem vlastního časopisu Der Spiegel. V roce 1912 se oženil. V roce 1914 byl internován do Tunisu odkud uprchl do Německa a žil opět v Mnichově.
Ihned po Hitlerovu nástupu k moci emigroval do Francie. Později v Sovětském svazu a byl spolu s Bertoldem Brechtem a Will Bredelem vydavatelem moskevského exilového časopisu Das Wort. Od roku 1940 žil v USA. V roce 1953 Lion Feuchtwanger vyznamenán státní cenou NDR a v roce 1954 mu Humboldtova berlínská univerzita udělila doktorát.
Lion Feuchtwanger psal především historické romány s převážně židovskou tematikou. Je autorem mnoha historiografických sociálně kritických románů, povídek a dramat. Psal protiválečné básně a překládal indická, řecká a španělská dramata. Lion Feuchtwanger byl humanisticky a ostře protifašisticky orientovaný spisovatel a znamenitý vypravěč.  První výrazný úspěch zaznamenal románem Ošklivá vévodkyně, i když před ním napsal také významný román Žid Süss. Tato dvě díla jsou plna humanismu, ale přesto byla nacisty zneužita k protižidovské propagandě.
V reakci na to napsal antifašistickou trilogii Čekárna (Úspěch, Oppermannové a Vyhnanství). Značný úspěch měl i román Nepravý Nero nebo další trilogie Josephus Flavius (Válka židovská, Synové, Zaslíbená země) o židovském odboji proti Římu v 1. století. V USA napsal příběh nacistického jasnovidce Lautensacka (Bratři Lautensackové) a historickou trilogii Lišky na vinici, Bláznova moudrost aneb Smrt a slavné zmrtvýchvstání Jeana-Jacquese Rousseaua a Goya aneb Trpká cesta poznání.
Zemřel 21. prosince 1958 v Los Angeles.

 

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Lion_Feuchtwanger
http://www.spisovatele.cz/lion-feuchtwanger
http://www.cesky-jazyk.cz/zivotopisy/lion-feuchtwanger.html

Zobrazeno 1621×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka