K2 - Qogir

31. 7. 2011 12:00
Rubrika: události

31. července 1954 v 18:00 se lidem vzdala  druhá nejvyšší hora světa - K2 (Qogir, urdsky کے ٹو) vysoká 8 611 metrů. Poprvé na ni vystoupila  italská expedice, kterou vedl profesor geologie Ardito Desio.


Na vrcholu stanuli dva z jejích členů, kterými byli zkušení horští vůdci Lino Lacedelli a Achille Compagnoni, kteří se domů vrátili jako národní hrdinové. Další úspěšný výstup potom hora dovolila až po celých třiadvaceti letech.

Po návratu expedice ale začal kolotoč vzájemného osočování, lží a soudních sporů. Již v první zprávě o expedici a později i knize o výstupu totiž Ardito Desio vynechal fakta, která s hrdinstvím čestných mužů a kamarádstvím horolezců nešla zcela dohromady.
Do obtížného postavení se tak dostal tehdy nejmladší účastník expedice, téměř neznámý horolezec Walter Bonatti, který nové národní hrdiny obvinil, že mu záměrně zabránili uskutečnit výstup, opustili jej v zóně smrti a zavinili i trvalé zmrzačení jednoho z pakistánských výškových nosičů.
Jeho verzi po dlouhých 42 letech potvrdil osobně i Lino Lacedelli, který se mu omluvil.


Walter Bonatti

Achille Compagnoni po sestupu:
"Když jsem stanul na vrcholu, začal jsem brečet. Nestydím se za to. Poklekl jsem na kolena a brečel. Myslel jsem na to, že i my - Italové - jsme dokázali něco pěkného. Bylo to velké vítězství."

Datum 31. červenec je významný i v historii československého horolezectví. Právě v tento den v roce 1983 ve 20:45 stanuli na vrcholu K2 v rámci italské expedice Sinkiang China 1983 Josef Rakoncaj a Agostino Da Polenza. Na vrchol dvojice vystoupila severním hřebenem (Japonskou cestou).
Josef Rakoncaj K2 zdolal jako svoji první osmitisícovku a na K2 se vrátil ještě v roce 1986. Stal se tak prvním a jedním z mála horolezců, kteří vystoupili na K2 dvakrát.

K2 dodnes patří k nejhůře dostupným osmitisícovým vrcholům a počtem neúspěšných pokusů o výstup drží mezi osmitisícovkami primát.

Zdroj:
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/62479-prvni-vystup-na-k2-provazely-spory-pravda-vysla-najevo-az-po-42-letech/
http://www.horolezeckaabeceda.cz/aktualita.php?id=51
http://cs.wikipedia.org/wiki/K2

Zobrazeno 2607×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka