Karel Škréta

30. 7. 2011 19:13
Rubrika: osobnosti

Zemřel 30.července 1674.


Karel Škréta je podle Víta Vlnase považován za největšího malíře, který se narodil v Čechách během dlouhého období mezi závěrem středověku a 19. stoletím. Umělec, který se v mládí dokonale obeznámil s tím nejlepším, co nabízelo umění rodícího se baroka v Itálii i v Záalpí, dospěl k pozoruhodnému osobnímu stylu, jenž vyznačil cestu celému novodobému českému malířství.
Již v mládí vynikl Škréta jako spoluautor výpravného cyklu výjevů ze života sv. Václava, později dokázal uspokojit i nejnáročnější objednavatele vypravěčským mistrovstvím, s nímž ztvárňoval náměty monumentálních oltářních obrazů.

 

Narodil se v Praze v protestantské rodině Konráda Škréty a Kateřiny Herkulesové z Morchendorfu. Nejspíše studoval na Týnské škole. Dostalo se mu důkladného humanistického vzdělání, kromě latiny a němčiny ovládal i italštinu. Malířství se učil pravděpodobně od některého z mistrů na královském dvoře, snad Jiljího Sadelera.
Po bitvě na Bílé hoře odešla rodina do emigrace: nejprve do Stuttgartu (1628) Později do Benátek  (1630), v roce 1634 přišel do Říma. Zde se stal členem malířského sdružení Schilderbent, ovládaného Nizozemci, s žertovnou přezdívkou Slackwart a Espadron (česky Šašoun). Po roce odešel zpátky do Saska a nakonec se vrátil do Čech. Usadil se v Praze, což mu umožnila jeho  konverze ke katolické církvi, a Díky vlivným přímluvcům dostal brzy zpět rodinný majetek.
V Praze maloval oltářní obrazy (např. pro Týnský chrám nebo kostel sv. Prokopa). Významný je jeho pašijový cyklus v pražském chrámu sv. Mikuláše. Vynikl také jako portrétista, kreslíř a autor předloh ke grafickým listům.
Karel Škréta je pohřben v kostele sv. Havla v Praze na Starém Městě.

Zdroj:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_%C5%A0kr%C3%A9ta
http://kultura.idnes.cz/karel-skreta-nebyl-zadny-provincni-umelec-prazska-vystava-to-potvrdi-1ei-/vytvarneum.aspx?c=A101124_165046_vytvarneum_ob


Karel Škréta: Narození Panny Marie


Karel Škréta: Svatý Martin

Zobrazeno 3079×

Komentáře

Podiven

spíš Šaršoun, než Šašoun, protože přezdívky Schlagzwaart (holand. Schlag = rána, zwaart = meč) a Espadron (od Espada, meč) vypovídaly o jeho šermířské zručnosti, ne šaškovství...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka