Live Aid

13. 7. 2011 8:56
Rubrika: události

13. července 1985 zpěvák Bob Geldof (Boomtown Rats) a kytarista Jamese "Midge" Ure (Ultravox) zorganizovali koncert „Živá pomoc“ na podporu hladovějících lidí v Etiopii.


Evropská část se odehrála na londýnském stadionu Wembley, americká na stadionu J. F. Kennedy ve Philadelphii. Jednalo se vlastně o vyústění předchozích charitativních akcí britských (Band Aid) a amerických (U.S.A. for Africa) umělců.

Koncert začal ve 12:00 hod  (londýnského času) pozdravem britského královského páru prince Charlese a princezny Diany a trval víc jak 24 hodin, ve čtyři hodiny nad ránem (londýnského času) zaznělo stěžejní finále We Are the World (My jsme tento svět).

Na koncertě vystoupili nejznámější postavy světa moderní hudby (Bono Vox a U2, Freddie Mercury a Queen, Joan Baez, Sting, Judas Priest, Madonna, Mick Jagger, Tina Turner, a další - Phil Collins dokonce přeletěl Concordem oceán a vystoupil na obou místech)
Některá další vystoupení se konala ještě na jiných místech světa (např. Austrálie, Německo).

Z koncertu vyšel komplet čtyř DVD, který je průřezem obou akci, zachycuje i obě stěžejní písně zmíněných sestav: Do They Know It's Christmas? (Band Aid) a We Are The World (U.S.A. for Africa). Set byl vydán v roce 2004 společností Warner Bros.

Bylo to jedno z největších satelitních a televizních vysílání, které prý sledovalo odhadem 1,5 miliardy diváků ze 100 zemí světa.

http://en.wikipedia.org/wiki/Live_Aid
http://cs.wikipedia.org/wiki/Live_Aid
http://liveaid.free.fr/ (zde najdete i stopáž koncertu minutu po minutě)

Poslechněte si: Is this the World we created?


O 20 let později (2005) se ukutečnila podobná akce - Live8
a o dva roky později ještě Live Earth (2007).

Zobrazeno 1952×

Komentáře

LukášD

Někde jsem četl, že výrazná část výtěžku nakonec skončila v rukou nějakých ozbrojenců v jedné africké zemi a posloužila na nákup zbraní... Už jsem to našel: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/193723-penize-z-charitativnich-koncertu-live-aid-byly-zneuzity-na-nakup-zbrani.html
Smutné...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka