Mučedník Oceánie

12. 7. 2011 0:00
Rubrika: svatí

Krev mučedníků je semenem křesťanů“ – takto můžeme popsat Petra Chanela, jehož smrt přinesla ostrovu Futuna katolickou víru.


Narodil se 12. července 1803 v Cuetu u Bourg-en-Bresse ve východní Francii. Z popudu místního kněze ho rodiče poslali studovat (jinak by zůstal pasáčkem) a dál jeho kroky vedly do semináře, kde o něm mnozí říkali: "Měl zlaté srdce s prostou vírou dítěte a vedl život anděla." Nejprve působil ve farnosti Crozet, na místě, kde mu lidé netleskali a do kostela se nehrnuli, ale během tří let, kdy docházel k nemocným, hrál si s dětmi a i jinak projevoval svůj zájem o farníky, se Crozet zcela obrátil.

V Petrovi však sílila touha stát se misionářem. Roku 1831 vstoupil do misijní společnosti Panny Marie (k maristům) a přes tichomořské Nové Hebridy se dostal na ostrov Futuna. Zdejší náčelník nedávno zakázal kanibalismus a křesťanství tu nikdo neznal. Petr se naučil jazyk, věnoval se dětem, navštěvoval nemocné, a tím vším si získal důvěru obyvatel. Přesto se ale nechalo pokřtít jen několik málo domorodců a Petr byl zklamaný. Náčelník jen zlostně přihlížel, ale poté, kdy se i jeho syn obrátil a přijal křest, nechal náčelník Petra zabít.

Jeho mučednická krev přinesla ostrovu víru; o dva roky později se Futuna stává katolickou.

Petr Chanel byl svatořečen Piem XII. v roce 1954.

Zdroje: http://www.abcsvatych.com/mesice/4/duben28.htm

Zobrazeno 1392×

Komentáře

Lenochod

tyjooo borec

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka