Nelson Rolihlahla Mandela

18. 7. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Bývalý prezident JAR a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu se narodil 18. července 1918.


Jeho otec byl náčelníkem kmene Thembu a hlavním poradcem Nejvyššího náčelníka Thembulandu.

První vzdělání získal v místní misijní škole, později na střední škole a na Fort Hare University, odkudo byl vyloučen za bojkot proti univerzitní politice. Odešel proto do Johannesburgu, kde studia práv dokončil dálkově.

Už jako mladý se zapojil do opozice proti režimu bílé menšiny, r. 1942 se stal členem Afrického Národního Kongresu (ANK).

R. 1955 byl zatčen, ale nakonec byl z obvinění z vlastizrady osvobozen. O šest let později se stal velitelem ozbrojeného křídla ANK - od 60. let do r. 2008 byla tato organizace označena Spojenými státy jako teroristická a její členové měli zakázan vstup na území USA.

V srpnu dalšího roku byl zatčen a odsouzen. Až do r. 1982 byl internován ve vězení na ostrově Robben. V r. 1985 odmítl podmínečné propuštění za podmínky zřeknutí se ozbrojeného boje a ve vězení zůstal až do února 1990, kdy byl na propuštěn na příkaz prezidenta F. W. de Klerka. Tehdy byl také zrušen zákaz činnosti ANK.

V r. 1988 získal Sacharovovu cenu za svobodu myšlení a o pět let později společně s de Klerkem Nobelovu cenu míru.

Jako první černý prezident JAR (1994 - 1999) se podílel na přechodu od vlády menšiny. R. 1995 byla přijata nová ústava JAR, která mj. zakazuje diskriminaci národních menšin včetně bělochů.

Podle usnesení valného shromáždění OSN se stal 18. červenec oficiálním Mezinárodním dnem Nelsona Mandely - vše, co má jednotlivec nebo organizace tento den udělat, je, že věnuje 67 minut svého času něčemu pozitivnímu podle jeho vlastních schopností. Nelson Mandela obětoval 67 let života, my bychom mohli připojit svých 67 minut.

Zobrazeno 1394×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka