Otec Tří sester

15. 7. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Dramatik, lékař, „mistr krátké povídky“


Na rozdíl od svých slavných spisovatelských předchůdců nepocházel Anton Pavlovič Čechov z aristokratického prostředí. Narodil se 29. ledna 1860 v Taganrogu jako syn obchodníka se smíšeným zbožím. Čechovův otec měl sice umělecké sklony, ale ke svým blízkým se choval autoritativně, ba přímo hrubě. Anton Pavlovič byl nápaditý a činorodý (poměry v ospalém provinčním městečku, kde „i psi šíleli nudou“, ho příliš neuspokojovaly), na gymnáziu však nijak zvlášť neprospíval (dvakrát propadl). Jeho spisovatelské začátky jsou spojeny převážně s úsilím o obživu; studoval v Moskvě (kam se rodina po otcově bankrotu přestěhovala) medicínu a z honorářů za drobné povídky přispíval na živobytí matky a mladších sourozenců.

Zpočátku psal pod pseudonymem Aljoša Čechonte prozaické miniatury (celkově asi 600), v nichž vesele i posměšně líčil lidské nedostatky, předsudky či naši hloupost (Úředníkova smrt, Chameleon).  V druhém období své tvorby se soustředil na líčení hrdinů, kteří žijí bezcílným a marným životem, z něhož by se sice rádi vymanili, ale chybí jim dostatek síly a odvahy. Stejný obraz promarněného života se i dnes rozehrává na jevištích po celém světě (Strýček Váňa, Racek, Tři sestry, Višňový sad). Tvořil pro MCHAT (Moskevské umělecké divadlo). Čechov vytvořil tzv. lyrizované drama, v němž nenalezneme konflikt či napětí, na scéně se odehrávají banální dialogy maloměstských intelektuálů, ale klíčové věci se dějí za scénou a my se o nich dozvídáme zprostředkovaně z vyprávění některé z postav. Jeho tvorbu můžeme označit jako „smích přes slzy“ (oscilace mezi komedií a hořkou tragikou).

Nakazil se od svého pacienta tuberkulózou, avšak ještě odjíždí na Sibiř, aby popsal tamější život na vězeňském ostrově Sachalin. Roku 1901 se oženil s Olgou Knipperovou a odstěhoval se na Krym. 15. července 1904 umírá v německých lázních Badenweiler.

 

Zdroje:

Soukal J. a kol.: Literatura pro II. ročník gymnázií. SPN, Praha 2005

Karpatský D.: Labyrint literatury. Albatros, Praha 2008

mé gymplácké zápisky :-)

 

 

Zobrazeno 1853×

Komentáře

Andrea Hýblová (Neposeda)

Můj oblíbený autor!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka