Satchmo (Velká huba)

6. 7. 2011 12:05
Rubrika: osobnosti

je přezdívka jazzového trumpetisty a zpěváka Louis Armstronga, který zemřel před 40 lety, 6. července 1971v New Yorku.


Armstrong vždy uváděl jako den svého narození Den nezávislosti roku 1900. Jenže 4. červenec byl prý tehdy velmi oblíben u všech Američanů, kteří neměli rodný list. Oficiálně se nejčastěji uvádí jako datum jeho narození 4. srpen 1901.
Louis už jako dítě založil vokální kvartet z kluků, kteří chtěli také dělat muziku a doufali, že něco vydělají na nárožích. Kvůli incidentu se střelnou zbraní byl umístěn v polepšovně pro barevné.
Staral se od svých pěti let o svou nemocnou matku a mladší sestřičku Mama Lucy (Beatrice). Často musel shánět jídlo sám, jelikož jeho matka byla pryč i několik dní. Prodával noviny, dělal poslíčka prostitutkám, občas něco ukradl nebo hrál kostky, které hrál celý život. Od deseti let se cítil být hlavou rodiny.
Od roku 1918 působil v souboru Kid Ory´s Brown Skinned Babies. Později hrál v Tuxedo Brass Bandu a současně i na parníku v orchestru Fata Marablea. Následovala skupina Paula Domingueze a trio Shelbyho Singletona. Od roku 1922 hrál v Chicagu ve skupině King Oliver´s Creole Jazz Band.
Od roku 1944 hrál s tradičně zaměřenou skupinou All Stars.
Kapela All Stars, v nichž rytmická skupina držela swingový rytmus, zatímco dechaři svými výkony stále upomínali na Armstrongovo rodiště, měla zničující pracovní tempo. První infarkt postihl Satchma už roku 1959. Posledních deset let jeho života proběhlo ve jménu nepolevujících turné, hitparádových úspěchů a vracejících se chorob. Roku 1969 zemřel jeho agent Joe Glaser a dva roky po něm, 6. července 1971, i Louis Armstrong. Zesnul v posteli, prý se usmíval.
Byl jednou z osobností, jež předurčily hudební tvář celého století. Vyrůstal v dost primitivním prostředí, a proto věřil, že když naplno a bez zábran vyjádří to, co cítí, je to v pořádku a nemusí se nijak ospravedlňovat. V tomto přirozeném vyjadřování tkvělo jeho kouzlo osobnosti. Byl jednou z nejznámějších osobností neworleanského jazzu. Po celý svůj život zůstal věrným přívržencem raných improvizací s krátkými obdobími orchestrální swingové hudby a typickým představitelem hot-jazzu. Satchmo - Armstrong v elegantním obleku a s bělostným šátkem v ruce se stal pro milióny lidí synonymem jazzu.
Mnoho let se Satchmem zpívala i „lady jazz“, Ella Fitzgerald.
V roce 1965 vystoupil i v Praze v Lucerně.

Výborný životopis si přečtěte na tomto odkaze.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Louis_Armstrong

Trubka byla moje spása. Častokrát jsem si říkal, že mi ji seslal sám Bůh. Najednou jsem už nebyl černé dítě ulice, ale hudebník, kterému kdekdo plácal po ramenou. (Satchmo)

Udělejte si chvilku na jazz a   poslechněte si Louis Armstronga v jeho velmi slavných kouscích:
What a wonderful world

Hello Dolly (Live)
nebo ve studiové nahrávce.

http://www.vaclavchochola.cz/Osobnosti/Armstrong/armstrong.html

Zobrazeno 2310×

Komentáře

Lenochod

je to BOREC!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka