Snil o nesmrtelném životě...

3. 7. 2011 0:21
Rubrika: osobnosti

Jim Morrison, zemřel 3. července 1971  v Paříži.


James Douglas Morrisson, jak zní celé jeho jméno, se narodil 8. 12. 1943 na Floridě. Jeho otec byl námořní důstojník a to znamenalo pro jeho rodinu neustálé stěhování z místa na místo. Jeho matka Clara byla hlavou rodiny, jelikož otec neustále nebyl doma. Oba rodiče byli velmi konzervativní a Jimy s nimi nevycházel dobře. Měl dva sourozence Andyho a Anne. Odmaturoval v Alexandrii ve Virginii. Roku 1964 začal studovat v L.A. na filmové fakultě. Jim však školu opustil zklamán a v létě roku 1965 potkal Raye Manzareka. Vznik kapely, jejiž název měl Jim dávno vymyšlený, na sebe nedal dlouho čekat. The Doors utvořili zpěvák Jim Morrison, klávesista Ray Manzarek, kytarista Robby Krieger a bubeník John Densmore.
Jima silně ovlivnila beatnická filozofie života. Miloval Jacka Kerouaca a snil o nesmrtelném životě Neala Cassadyho hrdiny románu Na cestě. Psal také nietzcheovskou poezii, kterou pak na vlastní náklady vydával. Mladé publikum ho zbožňovalo. Soudy vedly mnoho sporů o přiznání jeho otcovství. Měl spousty milenek. Jeho životní láskou však byla Pamela Courson. Byla to jeho ,,vesmírná družka" jak ji s oblibou nazýval.
Jim Morrison se mnohokrát dostal do konfliktu se zákonem. Bral hodně halucinogenních látek, nejvíce LSD, což způsobilo jeho obsesi smrtí. Alkoholu pil nemírně.
Časté koncertování a divoký život ruinovaly jeho zdraví. Měl až pokrk toho, že lidé chodí na jeho koncerty kvůli jeho osobě a ne kvůli jeho hudbě a textům. Nechal se zarůst vousy a velice přibral. Jeho alkoholismus se stále horšil.
V roce 1971 se opět vrátil k Pamele a společně se rozhodli odjet do Paříže, kde měl v plánu psát poezii a odpočívat po nahrávání posledního alba L.A. Woman. Album L.A. Woman se rozhodli natočit ve své staré zkušebně na místě, kde před lety začínali. Celé album je nahrané naživo a skoro celé najednou.
3. července 1971 v Paříži Morrison umírá. Byl nalezen ve své vaně. Jako příčina smrti byla oficiálně uvedena srdeční zástava, hypotéza, že šlo o předávkování drogami, nebyla jednoznačně potvrzena.
http://zivotopis.osobnosti.cz/jim-morrison.php

Jim Morrison snil o nesmrtelném životě, ale svůj vlastní život prohrál.
Skládal a hrál dobrou hudbu – ale jako člověk propadl.

Lidé se bojí smrti ještě víc než bolesti. Je divné, že se bojí smrti.
Život bolí mnohem víc než smrt. V okamžiku smrti je bolest u konce.
Jo, myslím, že je to přítel.

Zobrazeno 1503×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka