Tanec v životě, život v tanci

24. 7. 2011 14:55
Rubrika: osobnosti

Vlastimil Harapes se narodil 24. července 1946.


Je považován za nástupce a pokračovatele největší osobnosti českého poválečného baletu M. Kůry. V době své vrcholné umělecké dráhy uplatňoval v rolích jak svou ideální fyzickou dispozici, eleganci i oduševnělou tvář, tak všestranně vyspělou techniku, kterou si zdokonaloval i studiem v Petrohradě v baletní škole Malého akademického divadla.

K jeho závažným výkonům patří Romeo a Mercutio v Kůrově a Weiglově inscenaci Prokofjevova baletu Romeo a Julie, Escamillo ze Ščedrinovy Vášně, Spartakus z Chačaturjanova stejnojmenného baletu. Tančil samozřejmě i různé prince z baletních pohádek (Louskáček, Labutí jezero, Popelka).

Po hostování na zahraničních scénách, kde si získal pevné postavení jako typický danseur noble romantického repertoáru, se do Národního divadla vrátil po roce 1989 jako choreograf a šéf baletu. Prosazuje zejména moderní taneční dramaturgii. Mladičkého Harapese zaměstnávali filmoví režiséři i jako herce, hrál však i ve filmech ze 70. let.

Z filmů, ve kterých se Vlastimil Harapes objevil můžeme jmenovat Markéta Lazarová (1967), Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977), Jak dostat tatínka do polepšovny (1978), Panna a netvor (1978) nebo Bolero (2004).
Hrál jednu z hlavních rolí po boku Marty Vančurové ve filmu Den pro mou lásku.
Objevuje se mj. v Comebacku nebo jako porotce v soutěži Star Dance.

 

Vlastimil Harapes je právem počítán mezi evropskou baletní elitu.
Navíc je členem rady Kyliánovy nadace v Praze (od r. 1991), zasedá jako člen poroty na mezinárodní soutěži klasického tance Prix Carpeaux ve Francii (od r. 1993), předsedá udílení ceny Philip Morris Ballet Flower Award (od r. 1994). Klasickému tanci vyučoval ve Florencii (od r. 1993), Římě (v roce 2003) a na Taneční konzervatoři v Praze (od r. 1996).
Je čestným předsedou Hnutí speciálních olympiád pro mentálně postižené občany a členem nadace Zdeny Frýbové pro opuštěná a týraná zvířata.

Zdroj:
http://www.csfd.cz/tvurce/1707-vlastimil-harapes/
http://ona.idnes.cz/
Autorka životopisu na http://zivotopis.osobnosti.cz

Zobrazeno 3719×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka