Zemřel hlady

14. 7. 2011 0:00
Rubrika: svatí

Syn číšníka královny Judity, blahoslavený Hroznata se narodil kolem r. 1160.


Když jeho otec předčasně zemřel (padl v bitvě u Loděnic r. 1179), byl Hroznata vychováván u své sestry Vojslavy, která měla za manžela krakovského purkrabího či městského prefekta.

Jako mladý muž se po návratu do Čech oženil, ale velmi brzy přišel jak o manželku, tak o syna. Slíbil, že se zúčastní křížové výpravy do Svaté země, a proto mohl založit na svém panství v Teplé klášter premonstrátů a kolem r. 1200 také klášter pro sestry v Chotěšově.

Tradice říká, že byl papežem Inocencem III. oblečen do bílého hábitu premostrátů a v nově založeném klášteře v Teplé se stal řeholníkem.

Protože měl bohaté zkušenosti, opat Jan jej jmenoval svým zástupcem a správcem majetku. To se ale nelíbilo jeho odpůrcům, byl proto zajat a uvězněn a protože nechtěl zaplatit výkupné, nechali jej zemřít hlady - 14. července 1217.

Už v polovině 13. století byl sepsaný jeho životopis: Vita fratris Hroznatae.

R. 1897 jej papež Lev XIII. blahoslavil. Přesně 100 let později jej papež Jan Pavel II. jmenoval patronem tehdy nově vzniklé plzeňské diecéze.

R. 2004 zahájil biskup František Radkovský kanonizační proces.

 

http://www.hroznata.info/

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10123417216-svetci-a-svedci/208562211000001/

Zobrazeno 1548×

Komentáře

HelenaH

:-) trochu osobně-zítra to bude dva roky, co z vlastní zkušenosti víme o tom, že Hroznata je mocný přímluvce - když bojoval o život náš vnouček, kněz, kterému jsme to volali říkal-jé včera měl svátek bl. Hroznata-chystal jsem o něm kázání a zjistil, že novorozený Hroznata málem nepřežil svůj příchod na svět - porodní bába jeho mamince oznámila, že dítě je mrtvé. Ona nevěřila, modlila se a kluk přežil...víte co, svěříme malého Frantíka jemu do péče, a on se postará:-) Postaral se. Promiňte kamarádi protestanti, jestli vás tato víra v pomoc přímluvců nějak štve. Já píšu jen naši živou zkušenost. A už dva roky se modlím, aby to svatořečení vyšlo.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka