Bitva o Stalingrad

23. 8. 2011 0:00
Rubrika: události

Během druhé světové války proběhly na východní frontě tři velké bitvy. První bitvou byla bitva o Moskvu (říjen - prosinec 1941), dále bitva o Stalingrad (listopad 1942 - leden 1943) a konečně největší tanková bitva v historii, která se uskutečnila v Kurském oblouku (červenec - srpen 1943)


Pro Hitlera bylo dobytí Stalingradu strategickou i prestižní záležitostí. Stalingrad byl důležitým přístavem na Volze a byl branou ke kavkazským ropným polím. Bitva o Stalingrad se stala prestižní záležitostí. Dobytí Stalingradu by Hitler jistě využil v propagandě. Stalin rovněž nařídil město udržet. Je možné, že i díky těmto aspektům Hitler na dálku nevhodně zasahoval do velení operace, která nakonec skončila vítězstvím Rudé armády.

Co asi nevíte:

  • Němci při dobývání Stalingradu museli opustit taktiku bleskové války a byli přinuceni bojovat o každý dům. Rusové do bojů nasazovali malé skupinky vojáků. Vojáci napřed do místnosti hodili granáty, pak ji pročesali střelbou ze samopalů a postupovali vpřed. Rusům hrála do karet znalost prostředí.
  • 23. 8. 1942 došla 6. armáda k Volze severně od Stalingradu a postupovala do města.
  • Stalingrad byl významným průmyslovým městem. V místní fabrice na traktory Rusové vyráběli a opravovali tanky. (I po začátku bitvy prakticky až do chvíle, kdy továrnu dobyli Němci)
  • Ruský generál Čujkov měl velitelské stanoviště v jednom tunelu. Tyto tunely byly vykopány ve svazích hlubokých roklí a sloužily jako obvaziště nebo jako skladiště munice. V některých tunelech byly umístěny raketomety "kaťuše".
  • Během bitvy Němci kontroloval až 90 % města.
  • Paulus žádal Hitlera o svolení ke kapitulaci. Přišla mu tato odpověď: "Kapitulace nepřipadá v úvahu 6. armáda splní u Stalingradu svoji historickou povinnost do posledního muže."
  • Maršál Fridrich Paulus byl prvním německým polním maršálem, který se vzdal nepříteli. Hitler očekával, že raději spáchá sebevraždu než aby kapituloval (mj. proto ho povýšil). Po Paulusově kapitulaci řekl rozčarovaný Hitler svým spolupracovníkům, že to byl poslední polní maršál, kterého v této válce jmenoval.
  • 100 000 mužů putovalo do zajetí. (Podle odhadů se za deset let vrátilo do zpět pouze 6 000 mužů).
  • Britský král Jiří VI. nechal navrhnout a vyrobit meč, který měl připomínat hrdinskou obranu města. Na Jaltské konferenci ho ministerský předseda Churchill předal Stalinovi. Stalin ho políbil a předal generálnímu inspektorovi Rudé armády, který ho upustil na zem. Meč z místnosti vynesla ruská čestná stráž. Originál meče je v muzeu Bitvy o Stalingrad ve Volgogradu.
  • Americký historik William Craig napsal knihu Enemy at the Gates - the battle for Stalingrad. Tato kniha byla předlohou filmu Nepřítel před branami.

 

Literatura:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_Stalingradu

John MACDONALD, Velké bitvy 2. světové války Slovart 1995, 2002
(http://www.bux.cz/knihy/21718-velke-bitvy-2-svetove-valky.html)

http://en.wikipedia.org/wiki/Sword_of_Stalingrad

http://en.wikipedia.org/wiki/William_Craig_(author)

Zobrazeno 3429×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka