Jan Graubner

29. 8. 2011 9:51
Rubrika: osobnosti

V olomoucké diecézi asi není nikdo, kdo by ho neznal - ať už jako svého biskupa nebo dříve jako svého kaplana nebo faráře.


Quod dixerit vobis facite - co vám řekne, učiňte (Jan 2,5)

Otec Jan se narodil v Brně roku 1948. Aby získal dělnický původ, pracoval rok jako dělník ve Zlíně, na teologii v Olomouci byl přijat roku 1968.

Působil nejprve jako kaplan ve Zlíně, pak jako kaplan a krátce jako administrátor ve Valašských Kloboukách. Pak už to byly Vizovice, Provodov a Horní Lhota.

Byl jmenován titulárním biskupem tagarijským. Biskupské svěcení příjal 7. dubna 1990, 28. září 1992 pak byl jmenován 14. olomouckým arcibiskupem a metropolitou moravským. Otec Jan je nyní místopředseda ČBK.

V rámci obnovy církevního školství založil nebo obnovil celou řadu církevních škol, např. Cyrilometodějské gymnázium, Stojanovo gymnázium na Velehradě nebo Vyšší odbornou školu sociální Caritas v Olomouci.

 

"Největší hodnotou je pro mne láska. Bible nám říká, že sám Bůh je láska. Připravit se na radostné setkání s Bohem znamená růst v lásce, která nehledá sebe, která nikdy nezoufá, všechno vydrží a nikdy nepřestává."

/napsala: katka foltýnková (Katulda)/

Zobrazeno 2116×

Komentáře

ToB

Otec Jan je nyní místopředseda ČBK, předsedou byl zvolen otec Dominik Duka:
http://www.cirkev.cz/cirkev-v-cr/ceska-biskupska-konference

majkiii

Díky za upozornění! Už jsem to opravila :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka