Jean-Marie Lustiger

5. 8. 2011 13:37
Rubrika: osobnosti

Narodil se 17. 9. 1926 jako syn židovských rodičů, kteří museli emigrovat z vlasti a hledali útočiště v Paříži, a dostal jméno Áron.


V r. 1940, při deportaci mnoha francouzských Židů do koncentračních táborů, se jej ujala katolická rodina z Orleans a nechala 14 letého chlapce i jeho sestru pokřtít.
V r. 1954 přijal kněžské svěcení.

Dne 10.11.1979 byl Jean-Marie Lustiger jmenován biskupem v Orleans a 8.12. přijal biskupské svěcení z rukou pařížského arcibiskupa, kardinála Martyho, po kterém převzal úřad rok poté, 31.1.1981. O další dva roky později, v únoru 1983, jej papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem.

Kardinál Lustiger napsal přes 20 knih, v r. 1996 byl jmenován členem Francouzské akademie věd. Při této příležitosti řekl, že svého jmenování chce využít k upozorňování na současné etické a morální otázky včetně problému zla, jaké ztělesňoval holocaust.

Zde si můžete stáhnout knihu: Prvni-kroky-v-modlitbe_Lustiger-Jean-Marie.pdf

V r. 2005 se zúčastnil připomínkového aktu u příležitosti 60 let osvobození koncentračního tábora Osvětim, kde zemřela i jeho matka. Již v r. 1983 sem doprovázel papeže Jana Pavla II. a v květnu r. 2006 papeže Benedikta XVI. Na podporu křesťansko-židovských vztahů vystupoval často již od svého jmenování biskupem. V r. 2006, při vystoupení ve washingtonském pomníku obětem holocaustu, řekl, že je třeba "vychovávat svědomí, aby lidé ztotožňovali dobro se životem a zlo se smrtí". Nic takového jako holocaust se podle jeho slov již nemohlo opakovat. "Křesťan nemůže být křesťanem… bez židovského národa," řekl také.

Ve věku 78 let se kardinál Lustiger zřekl úřadu pařížského arcibiskupa.
Zemřel v neděli 5. 8. 2007.

"S hlubokým pohnutím jsem se dozvěděl o úmrtí kardinála Jean-Marie Lustigera… a chci Vám vyjádřit své hluboké spojení v modlitbě s pařížskou arcidiecézí, s příbuznými zesnulého i se všemi, kterých se dotkla smrt této veliké postavy francouzské církve.
Svěřuji Božímu milosrdenství drahého kardinála Lustigera, který věnoval velkodušně svůj život službě Božímu lidu v diecézi Orleans a arcidiecézi Paříž. Vzdávám Pánu díky za jeho biskupskou službu, uchovávám si živou vzpomínku na tohoto pastýře nadšeného hledáním Boha a hlásáním evangelia světu. Při službě studentům mu ležely na srdci starosti mladých. V komunitách, jemu svěřených, přispíval k rozvoji misijní angažovanosti věřících, a byl obzvláště oddán formaci kněží a laiků. Muž víry a dialogu se štědře rozdával, aby podpořil bratrské vztahy mezi křesťany a židy. Byl intelektuálně předvídavý, uměl dát své dary do služeb víry, aby vnášel evangelium do všech oblastí života společnosti" (Benedikt XVI.)

Zdroj: http://tisk.cirkev.cz/ze-zahranici/zemrel-parizsky-kardinal-lustiger/

Zobrazeno 1247×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka