Kněz, teolog a publicista

3. 8. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnes je to 31 let, kdy v Mnichově zemřel Alexander Heidler.


Narodil se 1. 12. 1916 v Praze. Po absolvování Akademického gymnázia pokračoval na Lateránskou univerzitu, kde se věnoval dva roky (1935-36) filozofii a teologii. Poté ho kardinál Kašpar povolal zpět do Čech, aby studoval na pražské TF, kde se setkává s prof. Josefem Beranem. Po kněžském svěcení v roce 1941 působí ve Zbraslavi a poté v Čakovicích u Prahy.

Po Beranově uvěznění a odvlečení profesorů TF do koncentračních táborů přednáší teologii na Církevním učilišti v Praze. Po válce doplňuje svá studia ve Fribourgu. Poté, kdy je Josef Beran jmenován arcibiskupem, se stává Heidler jeho nástupcem ve vedení Ústavu pastorální teologie na UK (v oborech rétorika, homiletika, pastýřská teologie, nauka o svátostech).

Po upozornění, že bude zatčen, překračuje v noci na 22. října 1949 hřebeny Šumavy. Působí nejprve v duchovní správě v bavorském Lenggries, je duchovním mezi exilovými studenty a intelektuály; od února 1950 slouží v uprchlickém táboře Ludwigsburg. Podílel se na založení Křesťanské akademie. Od 1. 5. 1951 působil jako redaktor náboženských pořadů Svobodné Evropy (Otec Křišťan). V neposlední řadě byl i dlouholetým ředitelem České misijní služby v SRN.

Ve své práci se snažil se integrovat filozofii Jana Husa do systému katolického bohosloví. Jeho názory silně ovlivnili holandský náboženský filozof Paul de Vooght a neméně i Teilhard de Chardin.

 

Zdroj: http://www.phil.muni.cz/fil/scf/komplet/heidl.html

 

Zobrazeno 1246×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka