Obránce jazyka českého

17. 8. 2011 8:27
Rubrika: osobnosti | Štítky: česká osobnost

17. srpna 1753 se v dnešním Maďarsku narodil kněz, český filolog, historik a zakladatel slavistiky v českých zemích „modrý abbé“ Josef Dobrovský.

 


Chybou zápisu v matrice se ze syna vojína Jakuba Doubravského stal Dobrovský. Jeho otec byl přeložený do Klatov a rodina se zabydlela v Horšovském Týně. Česky se Dobrovský naučil až na gymnáziu v Havlíčkově Brodě, do té doby se v rodině mluvilo německy. Poté studoval u jezuitů v Klatovech a r. 1769 odešel studovat filozofii do Prahy.

Jako novic jezuitského řádu se připravoval na misionářskou cestu do Indie, ta ale nebyla uskutečněna, protože r. 1773 byl celý jezuitský řád v českých zemích zrušen a Dobrovský se rozhodl dokončit studium teologie v Praze. R. 1787 jej biskup Jan Leopold Hay vysvětil na kněze.

Působil jako učitel filozofie a matematiky u hrabat Nosticů, s nimi také navštívil Rusko a Švédsko. V Hradisku u Olomouce se r. 1878 stal prorektorem a rektorem generálního semináře. Po smrti Josefa II. ale byly semináře zrušeny a Dobrovský se vrátil do Prahy, kde žil jako soukromý vědec. V této době napsal mnoho zásadních prací, které se zabývaly slavistikou, filologií a historiografií.

V 80. letech působil v Soukromé společnosti nauk a pomáhal založit Českou (resp. Královskou) společnost nauk (1784) a Národní muzeum (1818). Jeho žákem byl např. František Palacký nebo Václav Hanka.

R. 1828 přijel do Brna, aby studoval v místních knihovnách. Zde onemocněl a 6. ledna 1829 zemřel.


O jeho díle jistě neopomene mluvit žádný učitel literatury – v Zevrubné mluvnici jazyka českého (1809) se postavil proti lidem, kteří ve snaze zachránit český jazyk vymýšleli stále nová, avšak gramaticky nesmyslná slova; stanovil pravidla tvorby slov a umožnil tak vytvořit novou kultivovanou češtinu.

Slovník Německo – český, 1. a 2. díl, Základy jazyka staroslověnského nebo také časopisy Slavín a Slovanka – to jsou další jeho díla. A v neposlední řadě Dějiny českého jazyka a literatury jako vůbec první dílo, které hodnotí dějiny české literatury.

/napsala: katka foltýnková (Katulda)/

Zobrazeno 1169×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka