Vynálezce kontaktních čoček

18. 8. 2011 8:52
Rubrika: osobnosti | Štítky: česká osobnost

Otto Wichterle – vynálezce kontaktních čoček. 27.10.1913 – narozen v Prostějově, 18.08.1998 – zemřel.


Původně chtěl Otto Wichterle studovat strojní fakultu, nakonec se přihlásil na VŠ chemicko – technologického inženýrství. Motivací k pilnému studování chemie mu byl profesor Q.Quadrát, u kterého na první hodině neznal vzorec dvojchromanu draselného a tak u něho chtěl smazat nepříznivý dojem. Diplomová práce – u profesora Votočky. Za rok doktorát. U Votočky pracoval jako asistent až do zavření vysokých škol 17.11.1939.

Od roku 1940 – zaměstnán v Baťově výzkumném ústavu ve Zlíně, zakládá pracovní skupinu, zabývající se výzkumem polyamidů.

1941 – připravuje v laboratoři vlákna polyamidu, která je možné spřádat.

1945 – po nucené pauze, kdy v roce 1939 došlo k uzavření VŠ, v tomto roce dokončuje habilitační práci v řízení oboru organické chemie. Začal přednášet obecnou a anorganickou chemii, svým pojetím předbíhá svou dobu. Dále pokračuje s výukou organické chemie a napsal českou i německou učebnici.

1949 – Otto Wichterle rozšiřuje svou habilitační práci i na obor technologie umělých hmot a plně se věnuje zřízení Katedry technologie plastických hmot. V témže roce se stává profesorem a vedoucím.

1952 – začíná se zabývat syntézou síťovaných hydrofilních gelů - které s vodou bobtnají – s cílem najít vhodný materiál pro oční implantáty. Podařilo se zde připravit poly-hydroxyethylmethakrylátový (HEMA) gel pohlcující až 40% vody.

1957 – v Praze se koná mezinárodní sympozium o makromolekulární chemii.

Při politické čistce v roce 1958 byl profesor Otto Wichterle spolu s dalšími vynikajícími profesory z VŠCHT vyhozen, výzkum nitroočních čoček zlikvidován.
1958 – Otto Wichterle se stal ředitelem Ústavu makromolekulární chemie Československé akademie věd.

1961 – pomocí dětské kovové stavebnice Merkur vytváří Otto Wichterle 1.prototyp odstředivého odlévacího zařízení. Vznikají první čtyři velmi pravidelné čočky, které nedráždí oči.

1993 – jedna z planetek naší sluneční soustavy je pojmenována Wichterle.

18.08.1998 – Otto Wichterle zemřel.

p.s.: kontaktní čočky dnes užívá asi 100 000 000 obyvatel naší planety.

Zdroj: http://www.vscht.cz/obsah/fakulty/fcht/studium/infch/osobnosti/

/napsala: katis/

Zobrazeno 2604×

Komentáře

katerzina

Já taky :) Ať žije pan Wichterle!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka