WWW

6. 8. 2011 4:13
Rubrika: události

6. srpna 1991 byl na půdě CERN zveřejněn projekt zvaný World Wide Web.


Multimediální komunikační prostředek založený na myšlenkách britského vědce Tima Berners-Leeměl vzestup doslova raketový. Tato nejpopulárnější internetová služba se za dvě desetiletí proměnila ze strohého akademického nástroje v džungli obchodů, zábavy, videa, fotografií, informací, názorů, podvodů a sociálních vazeb.
Podle některých názorů je dnešní web vlastně vedlejším produktem výzkumu v jaderné fyzice. V klíčovém pracovišti CERN (Evropská organizace pro jaderný výzkum se sídlem v Ženevě) se setkávali a společně působili jedni z nejtalentovanějších vědců. Právě v tomto akademickém prostředí vznikla velká idea hypertextově propojené pavučiny informací, která si skutečně podmanila svět.
Web své akademické kořeny nezapře. Sir Tim Berners-Lee, britský fyzik, který byl za své zásluhy o internet pasován na rytíře, napsal přesně před dvaceti lety základní informace o projektu na diskuzní stránku alt.hypertext.
Datum 6. srpna 1991 je považováno za klíčové při "zrodu" webu jakožto veřejného média.

"Projekt WorldWideWeb (WWW) chce umožnit propojení jakýchkoli informací. Projekt WWW zpočátku umožňoval nám jaderným fyzikům sdílet data, dokumentaci a novinky. Jsme velmi zvědaví na rozšíření webu do dalších oblastí...“

Dvacáté výročí existence World Wide Web dává prostor i k bilancování a úvahám nad tím, jak si fenomén internetu povede do budoucna.           
V nedávném průzkumu na toto téma se Microsoft zeptal přímo uživatelů z 12 zemí Evropy. Překvapivými závěry je, že 69% mladých lidí ve věku 14 – 24 let spatřuje v budoucnosti internetu větší hrozbu ztráty soukromí. Téměř polovina (46%) respondentů stejné věkové skupiny si myslí, že budoucnost internetu znamená zánik „papírových“ knih a časopisů. Bezmála polovina (44%) uživatelů je toho názoru, že internet lidstvo úplně pohltí a v roce 2020 nebudeme již schopni žít off-line.       
Polovina dotázaných vkládá své naděje do hudby, televize, filmů a her ve vysokém rozlišení přístupných z internetu a jedna čtvrtina se domnívá, že web bude v budoucnu schopen efektivně předvídat, o jaký obsah na internetu máme zájem. Průzkum také přinesl názory lidí na rostoucí oblibu internetových nákupů. Téměř třetina (32%) uživatelů předpokládá úbytek kamenných obchodů způsobený výrazným nárůstem e-shopů.

Zdroj: http://technet.idnes.cz/web-slavi-20-let-zrodil-se-jako-vedlejsi-produkt-atomoveho-vyzkumu-1ca-/sw_internet.aspx?c=A110805_162149_sw_internet_pka
http://pcworld.cz/novinky/web-v-sobotu-slavi-20-narozeniny-jakym-smerem-se-bude-ubirat-20706

http://neviditelnypes.lidovky.cz/do-dalsich-dvaceti-let-0ul-/p_cirkus.asp?c=A110805_225309_p_cirkus_nef

BTW, jedna trochu moralistní otázka 4U na závěr:

A co já?
Byl/byla bych už dnes ještě schopný/schopná žít v pokoji a pohodě off-line?

Odpověď je na tobě...

Screenshot první webové stránky, dostupné na http://www.w3.org/:

 

Zobrazeno 1462×

Komentáře

jirka-fikar

Ty brďo, to to letí. To já tou dobo ještě skoro tahal kačera... :-)
Do Čech se rozšířil tušim v 1996, ne?
Každopádně já se k němu poprvé dostal v dubnu 1999. Hodina za 60 Kč

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka