Bojoval i ,,pouhým" slovem

25. 9. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

,,Tu jsem náhle viděl, že mohu pro druhého něco znamenat, už jenom tím, že tu jsem a že ten druhý je šťastný, protože jsem u něho. Je to něco, pro co lze žít. "



Autor tohoto výroku a německý spisovatel tzv. Ztracené generace -Erich Maria Remarque, se narodil 22.06. 1898 v Osnabrücku.Pocházel z rodiny knihvazače a vyrůstal se čtyřmi sourozenci.


Jako mladík odešel do první světové války, v níž byl zraněn. Právě válka se stala ústředním tématem jeho děl. Celý život ve svém díle zdůrazňoval nesmyslnost války. V dílé Cesta zpátky zasvěceně líčí vykořeněnost vojáků vracejících se z první světové války. Zkušenost, kterou sám musel projít.Ve svém nejznámějším díle Na západní frontě klid říká ústy jedné z postav:,,Nejsme dobří k ničemu. Válka nás pro všechno dobré zkazila.Už nejsme žádná mládež. Už nechceme brát svět útokem. Jsme lidé prchající. Prcháme před sebou samými... První granát, jenž dopadl, zasáhl naše srdce"

Po válce Remarque vystřídal mnoho povolání. Jako nejkurióznější uveďme agent se hřbitovními náhrobky. Také hodně cestoval a pracoval jako redaktor.

V roce 1925 se oženil. Jeho ženou se stala Jeanne Zambonová. Manželsví ale vydrželo pouze do jeho emigrace do Švýcarska. Emigrace evidentně byla nejlepším řešením, protože po nástupu nacismu by se spisovateli ve vlasti příliš nedařilo. Důkazem je, že později byl zbaven německého občanství a dokonce se ocitl na seznamu zakázaných autorů.

Remarque se podruhé oženil v roce 1958 s Paulette Goddart, bývalou ženou Charlieho Chaplina. Po válce již natrvalo zakotvili ve Švýcarsku. Zemřel o dvanáct let později-v roce 1970. Dnes je to už 41 let. I po půl století ale jeho dílo zůstává jako varování před zlem války. Remarque v předmluvě k jeho nejznámější díle Na západní frontě klid píše:
TATO KNIHA NEMÁ BÝT ANI OBŽALOBOU,
ANI VYZNÁNÍM. MÁ BÝT TOLIKO
POKUSEM PODAT ZPRÁVU O GENERACI,
KTERÁ BYLA ZNIČENA VÁLKOU –
I KDYŽ UNIKLA JEJÍM GRANÁTŮM.

DÍLO:
Na západní frontě klid
Cesta zpátky
Tři kamarádi
Miluj bližního svého
Vítězný oblouk
Černý obelisk
Jiskra života
Čas žít, čas umírat
a další


ZDROJE:
http://ld.johanesville.net/remarque/dilo
http://www.spisovatele.cz/erich-maria-remarque
http://www.maturita.cz/referaty/referat.asp?id=5944
www.spisovatele.cz
Na západní frontě klid

Zobrazeno 2507×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka