Idol našich babiček

30. 9. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

"Sni, jako bys měl žít navěky. Žij, jako bys měl dnes umřít."


James Dean, idol padesátých let, zemřel před padesátišesti lety v zatáčce ve svém oblíbeném Porsche. Užíval života naplno. Svým šarmem a rozervaností dobyl nejen hollywoodská plátna, ale i srdce mnoha žen a mladých lidí.

 

James Dean se narodil Wintnovi a Mildrea Deanovým osmého února roku 1931 v Marion v Indianě. Jeho otec, zubní technik, se odstěhoval s rodinou do Los Angeles, když bylo Jimmimu pět let. Po smrti matky se vrátil do rodného kraje, kde ho vychovávala teta a strýc na farmě v Indianě.  Poté, co dokončil střední školu, se vrátil do Kalifornie, kde navštěvoval vysokou školu v Santa Monice a UCLA. James Dean začal hrát ve workshopech s James Whitmorem a příležitostně se objevoval v televizních seriálech a zahrál si pár rolí ve filmu nebo na jevišti. V zimě roku 1951 dal na radu přítele Whitmora a přestěhoval se do New Yorku, aby se naplno věnoval herecké kariéře. Ukázal se v sedmi televizních inscenacích. Aby si vydělal na živobytí, přivydělával si v divadle pomocnými pracemi, až nakonec dostal malou roli na Brodwayi ve hře Vidět Jaguára.

V dopise rodině ve Fairmountu z roku 1952 napsal:

„Udělal jsem velký posun v mém úsilí. Po měsíci konkurzů, jsem velmi pyšný na to, že jsem se stal členem hereckého studia. Největší škola divadla. Dává zázemí tak úžasným lidem jako je Marlon Brando, Julie Harris, Arthur Kennedy, Mildred Dunnock... Jen velmi málo lidí se sem dostane a je to absolutně svobodné. Je to ta nejlepší věc, která se může herci přihodit. Jsem tady jeden z nejmladších. Jestliže si budu moct udržet tuhle pozici a nic mi nezabrání v postupu, tak jednoho dne bych mohl něco ukázat světu.“ (Pracoval s Arthurem Kennedym ve „Vidět Jaguára“; později zazářil s Julií Harris v „Na východ od ráje“ , s Mildred Dunnock poté ve „Visací zámky“, nebo v roce 1954 v epizodě programu CBS televize „Nebezpečí“.) Dean pokračoval v hereckém studiu, zahrál si pár malých rolí v v televizních dramatech a vrátil se na Broadway v „Nemravovi“ (1954). Toto poslední představení mu zajistilo roli Cala Traska, televizní adaptace novely Johna Steinbecka „Na východ od ráje“, u Warner Brothers. Posléze se vrátil do New Yorku, kde se ukázal ve čtyřech televizních dramatech. Poté, co vyhrál roli Jima Starka v roce 1955 ve filmu „Rebel bez příčiny“, se vrátil do Hollywoodu.

V únoru navštívil rodinu ve Fairmountu s fotografem Dennisem Stockem. V březnu slavil úspěch s filmem „Na východ od ráje“, kdy si pořídil své nové Porsche a zapsal se do klubu Palm Springs Road Races – pouličních závodníků.

James Dean měl snad nejzajímavější a nejoriginálnější cestu k filmovému herectví ze všech televizních hvězd. Stal se velmi obdivovanou osobností, ztělesněním ztracených mladých lidí padesátých let a také titulu jednoho z jeho filmů: „Rebel bez příčiny“. Na cestě v Salinas se ve velmi velké rychlosti, 30.9. 1955, zabil ve svém Porsche.

Fotogalerie a zdroj fotek z oficiálních stránek Jamese Deana.

Zobrazeno 2472×

Komentáře

Didymus

Idol našich babiček? To mě uráží, babičkou mě ještě nikdo nenazval! :)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka