Královna detektivek

15. 9. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

se narodila r. 1890. Agatha Mary Clarissa lady Mallowanová, známá jako Agatha Christie.


Snad každý, kdo zná detektivky, zná také ji. Anglickou spisovatelku kriminálních a detektivních příběhů, kterou v počtu prodaných knih prý předstihuje jen William Shakespeare. Psala nejen pod jménem Agatha Christie, ale také pod pseudonymem Mary Westmacott.

Když v 16 letech odjela do Paříže studovat hudbu a zdokonalit francouzštinu, zjistila, že má skutečný talent pro zpěv, ale zpívat na veřejnosti se ostýchala, proto od této profese upustila.

Provdala se, pracovala jako lékárnice a dobrovolná sestra a r. 1919 se jí narodila dcera.

Když jí zemřela matka a přidala se krize v manželství, Agatha se psychicky zhroutila a právě tehdy došlo k jejímu známému zmizení - celých 11 dnů byla nezvěstná a ani po jejím nalezení nikdy plně nedošlo k objasnění, co se vlastně stalo. Krize v manželství vedla až k rozvodu, poté se vydala do Bagdádu, kde poznala mj. také svého druhého manžela.

Zemřela ve svém domě ve Wallingfordu 12. ledna 1976.

Kdo má rád její knihy, má skutečně velký výběr - napsala přes 80 románů, povídek a divadelních her, z nichž většina byly právě detektivky.

Většina jejího díla byla také zfilmována, známé jsou předvším detektivní případy slečny Marplové nebo Hercula Poirota.

 

V červenci r. 1997 založil Jan Čermák Společnost Agathy Christie (http://agatha.cz) - vznikla jako pobočka londýnské Agatha Christie Society, v jejímž čele stále např. dcera Agathy Christie, její vnuk nebo herec David Suchet, známý jako představitel Hercula Poirota ve filmu. Společnost se snaží nejen o rozšíření třeba ještě méně známého díla spisovatelky, ale od r. 1999 také např. vyhlašuje Cenu Společnosti Agathy Christie za nejlepší detektivní povídku.

Zobrazeno 1974×

Komentáře

marujanickova

Její detektivky mám ráda...

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka