Laskavý kníže Václav

28. 9. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Svatý Václav

Podle staré tradice se narodil kolem roku 907 na Stochově u Libušína jako nejstarší syn knížete Vratislava. O jeho křesťanskou výchovu se starala především jeho babička sv. Ludmila.


Babička Václavovi často kladla na srdce: „ I když jsi chytrý a máš být vladařem celé země, vždy musíš být pokorný před Pánem Bohem!“

Když se v roce 925 ujal vlády, snažil se o kulturní i náboženské povznesení země. Staral se o chudé, vykupoval otroky a do soudnictví zaváděl křesťanskou morálku. Podle legendy dokonce sám pekl z mouky hostie a z hroznů lisoval mešní víno.

Byl velmi zbožný a laskavý, což se nelíbilo mnohým bojovníkům. Vévoda Radslav dokonce chtěl dobýt část Václavova území. Václav ho vyzval na souboj, protože nechtěl vydávat v nebezpečí životy svých vojáků.  Vtom Radslav padl na kolena a prosil o odpuštění, protože na čele sv. Václava zářil velký kříž. Svatý Václav měl mladšího bratra Boleslava, který mu záviděl, že je tak dobrým a milým knížetem, a nakonec se nechal svést ke zločinu. Pozval bratra ne své  sídlo do Staré Boleslavi. Když šel Václav brzy ráno na mši , vrhli se na něj vrahové a u dveří kostela jej zabili. Stalo se to 28.září  936. Boleslav později svého činu litoval a přenesl bratrovy ostatky na pražský hrad. Dnes má sv. Václav hrob v chrámu sv. Víta v Praze.

 

Zobrazeno 2198×

Komentáře

Calid

Hezky a stručně napsáno. Díky

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka