Michael Faraday

22. 9. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Michael Faraday (22. 10. 1791 - 24. 8. 1867) rodák z anglického Newingtonu, člen britské akademie věd, byl významným fyzikem a chemikem. Ve svojí vědecké práci se zabýval především elektřinou a magnetismem a při pokusech objevil několik nových chemických sloučenin.


Život

Michael Faraday

Michael Faraday se narodil 22. 10. 1791 v chudé rodině. Jeho otec byl kovář a kvůli zdravotním problémům  těžko obstarával pro rodinu živobytí. Mladý Michael musel už ve dvanácti do učení k vazači knih. O jeho mládí toho mnoho nevíme.

U Michaela Faradaye rozhodně není bez zajímavosti, že on - vyučený knihař,  byl na vědeckém poli samoukem a přesto je jedním z nejvýznamnějších vědců 19. století. Nikdy nestudoval matematiku a stávalo se mu, že nerozuměl vzorcům v Ampérových pracích. Později dostal práci sekretáře a pak i asistenta chemika sira Humphry Davyho.

Michael Faraday byl praktik a velký experimentátor.  Ve svých přednáškách nepoužil jediný vzorec a byl pověstný tím, že uměl vykládat problémy  názorně a to i  tak abstraktní pojmy jako je elektřina.  Roku 1821. se oženil se Sárou Bernardovou.  Ve 33 letech se stal členem Londýnské královské společnostil. Od roku 1836 působí jako poradce v organizaci Trinity House, která je odpovědná za bezpečnost plavby kolem britského pobřeží. V této organizaci působí až do roku 1865.

Zdravotní stav přinutil Michaela Faradaye roku 1855 ukončit výzkumnou činnost. Přednáškám se věnoval do roku 1861. Během svého života vydal několik knih, které se staly klasickými tituly věděcké literatury. Umírá 24. 8. 1867. v Hampton Court.

Po Michaelu Faradayovi byla pojmenovaná jednotka elektrické kapacity. Farad je v reálných podmínkách vysoká jednotka, takže v praxi se nejčastěji setkáváme s mikro, nano a pikofarady.

Nejvýznamnější přínosy vědě:

  • r. 1821 objevil elektromagnetickou rotaci (ta je principem elektromotoru)
  • r. 1825 objevil benzen
  • r. 1831 objevil elektromagnetickou indukci
  • r. 1831 objevil magnetické a elektrické siločáry
  • r. 1834 objevil zákony elektrolýzy (tzv. Faradyovy zákony)
  • r. 1843 dokázal větu o zachování elektřiny
  • vyvinul účinější metodu spalování pro osvětlení majáků, později experimentoval s elektrickým osvětlením majáků
  • r. 1845 objevil magnetické stáčení polarizační roviny (magneto-optický efekt - tzv. Faradayův efekt

 

Použitá literatura:

http://www.converter.cz/fyzici/faraday.htm

http://www.aldebaran.cz/famous/people/Faraday_Michael.html

http://cs.wikipedia.org/wiki/Michael_Faraday

Zobrazeno 4826×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka