Noblesní milovník Raoul Schránil

20. 9. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti



Noblesní milovník Raoul Schránil

Narodil se 24. Března 1910 v Mostě jako Raoul Marian Kristian Schránil.

Aby se naučil francouzsky, poslal jej otec do Dijonu ve Francii, do gymnázia Lyceé Carnot, kam byli od roku 1920 z iniciativy Edwarda Beneše přijímáni na tříleté stipendijní studium českoslovenští studenti. Předním tam studoval například Jiří Voskovec a po něm režisér Zdeněk Troška.

Protože  otec nesouhlasil, aby šel Raoul studovat na konzervatoř, šel alespoň k malé kočovné společnosti, což podle jeho vlastních slov byla ta nejlepší herecká škola. S pomocí svého bratrance režiséra Karla Antona se dostal do divadla Vlasty Buriana, kde potřebovali náhradu za představitele milovníků. Hrát neustále stejnou roli Raoula nebavilo, proto přijal v roce 1939 angažmá v divadelním souboru známé herečky Anduly Sedláčkové. Od roku 1935 začal hrát ve filmech a jeho kariéra stále více a více stoupala. Stal se jedním z neobsazovanějších herců. Jen v roce 1937 hrál v deseti filmech.

Raoul Schránil zemřel 20. září 1998 v Praze ve věku 88 let.

Raoul Schránil byl jeden z našich nejoblíbenějších milovníků českého filmu a počtem svých rolí strčí do kapsy mnoho našich českých herců.

 

 

Zobrazeno 1607×

Komentáře

Krasnazena

Schránil se mi z těch prvorepublikových šviháků líbil nejvíc:-)

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka