Protržená přehrada

18. 9. 2011 0:00
Rubrika: události

Přehrada Desná byla přehrada na říčce Bílá Desná v Jizerských horách, poměrně nedaleko od centra mládež v Příchovicích, která se 18. září 1916 zhruba po roce své existence protrhla a smetla část obce Desná. Dodnes jde o největší katastrofu spojenou s přehradou v historii českých zemí.


 

Odpoledne 18. září 1916 začal z hráze tryskat pramínek vody. Hrázný s dělníky se pokusil ještě přehradu vypustit, ale to už nestihli ukončit. Do obce Desná dorazila zpráva o nutné evakuaci pozdě, ve chvíli, kdy voda dorazila, byli v obci ještě lidé. snažící se zachránit své příbuzné či majetek. Záplava vody postihla celé Tanvaldsko.

Rozsah škod byl ojedinělý. 95 rodin bylo bez domova,370 občanů ztratilo veškerý majetek. 29 obytných domů a 11 brusíren skla zmizelo ve vlnách a 62 domů a závodů bylo vážně poškozeno. Druhý den bylo 59 osob nezvěstných. Škody byly odhadnuty na několik milionů korun.

Tehdejší soudní znalci označili za příčinu katastrofy geologickou poruchu hluboko pod hrází. Skutečných příčin protržení přehrady bylo několik. Patrně hlavní příčinou bylo neprovedení geotechnického průzkumu, ze kterého pak vyplynula závažná konstrukční pochybení, jejichž výsledkem bylo rozdílné sedání masy samotné hráze a výpustní štoly. Následkem toho došlo k narušení struktury hráze nad štolou a jejímu rozlomení. Mimo tato pochybení se objevila i další, mimo jiné zde byla nedostatečná kapacita přepadů, takže při větších záplavách mohlo dojít k přelití hráze. Kvůli finančním těžkostem stavebního družsva byl použit nekvalitní materiál a celá práce byla poněkud uspěchaná.

Přehrada Desná už nikdy nebyla obnovena.  Areál přehrady je od roku 1996 kulturní památkou.

Zobrazeno 1886×

Komentáře

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka