Rusko, realismus... Tolstoj.

9. 9. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Máte rádi realismus? Jestliže ano, možná vám neuniklo, že právě dnes si připomínáme výročí narození jednoho z nejslavnějších realistických autorů.


Lev Nikolajevič Tolstoj, jeden z nejslavnějších ruských spisovatelů a vůbec světových realistických autorů, pocházel z ruského šlechtického rodu.

Tolstoj se narodil roku 1828. Okruh jeho zájmů byl vždy poměrně široký. Svá studia filozofie a práv sice nedokončil, ale i nadále své znalosti rozvíjel v samostudiu. Za svůj život vstoupil i do armády a po skončení krymské války navštívil Evropu. Západní společnost ho ale nenadchla, ba právě naopak – považoval ji za krutou a neviděl v ní vzor toho jak by měl svět vypadat.

L. N. Tolstoj psal díla prozaická, dramatická, byl ale také publicistou, filosofem a i pedagogem. Velmi dobře rozuměl lidské psychice, což se promítlo do kvality jeho děl. Povaha jeho samotného však byla spíše nestálá a vzpurná. Jeho manželství, které zpočátku kvetlo a za jehož štěstí se zrodily jeho nejslavnější díla Vojna a mír a Anna Kareninova, nedopadlo dobře, a to nejen kvůli rozdílnosti osobností obou, ale i záletnému životu Tolstého a jeho panovačnému a impulzivnímu chování.

Přes to všechno mu ale nechybělo sociální cítění. Snažil se zlepšit život poddaných, dětem založil dokonce školu, kde byl sám pedagogem a zasloužil se o vydávání pedagogického časopisu. Jeho životním heslem bylo“neprotivit se zlu násilím“.

Po jeho neúspěšných pokusech o řešení mravních a společenských rozporů Ruska se odvrací od třídy, ze které sám pochází. Svým chování proti sobě poštval svou rodinu a i svou rodnou obec musel nakonec opustit. Dále cestuje, aniž ví kam. Právě na cestách nakonec i onemocní a umírá, v jedné opuštěné stanici...

Zobrazeno 2646×

Komentáře

Kleine-Biene-Maja

Děkuju za článek, srdce rusistky zaplesalo :-)!

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka