Svatí poslové

29. 9. 2011 0:00
Rubrika: svatí



"ANDĚLSKÁ DUŠE TOUŽÍ BÝT MILOVÁNA VÍCE NEŽ LÁSKOU." 
(Jeroným)

 

V občanském kalendáři má dnes svátek Michal. Toto jméno je zkráceninou jména Michael, má hebrejský původ a znamená "kdo (je) jako Bůh, podobný Bohu?"


Toto jméno nosil samotný archanděl a v církevním kalendáři je dnes připomínán se svými druhy Gabrielem a Rafaelem. Jméno Gabriel je také hebrejského původu a vykládá se jako "Bůh je moje síla". Stejného původu je i třetí z nebeské trojice, Rafael. Toto jméno se překládá jako "Bůh uzdravuje".

Hlavní z této trojice je archanděl Michael. Je i patronem celé katolické církve, německého národa a vojáků. Za svého ochránce si jej vybrali také lékárníci, krejčí, skláři, malíři, soustružníci, pekaři, kupci, slévači olova a cínu, výrobci vah a od roku 1958 i bankovní úředníci a radiomechanici. Zdaleka to však nejsou všichni. Je totiž jen málo církevních postav s tolika patronáty, jako má právě archanděl Michael. Jeho památku slaví věřící již od 5. století, a to vždy 29. září, kdy papež Lev I. vysvětil v Římě kostel a dal mu právě jeho jméno. Archanděl Michael má mnoho přívlastků. V náboženské tradici je nazýván knížetem andělů, andělem spravedlnosti, hlídačem ráje, ochráncem Kristovy církve nebo knížetem duší. Též se o něm mluví jako o důvěrníku Božím, který předává lidem pokyny pocházející přímo od Pána. Protože je den sv. Michaela na konci čtvrtletí, platí také za den pranostik. Všude se v tu dobu pořádají michaelské trhy a jarmarky. Zvláštní postavení má Michael v Německu a pro sousední národy se "Michel" stal synonymem pro označení Němce jako takového.

Archanděl Gabriel je patronem poštovních úředníků, poslů, sběratelů známek a od roku 1951 i ochráncem televizních hlasatelů a zpravodajů. Gabriel měl dříve svátek 24. března, teprve roku 1969 byl připojen ke svátku Michaela a Rafaela.

Poslední z trojice slavných archandělů, Rafael, je patronem lékárníků, horníků, pokrývačů, lodníků, poutníků, cestujících a vystěhovalců. Také Rafael byl od středověku slaven v různé dny, až papež Benedikt XV. stanovil v roce 1921 jeho svátek na 24. říjen. Od roku 1969 je spolu s Gabrielem přesunut k Michaelovi na 29. září.

 

Zobrazeno 1581×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka