Ženu statečnou kdo nalezne?

27. 9. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

 

"Ženu statečnou, kdo nalezne? Je daleko vzácnější než perly." (Přísloví)

27.září 1949 byla zatčena JUDr. Milada Horáková

Většina z nás žije ve městě, kde je nějaká ulice pojemnovaná po Dr. Miladě Horákové. Mnohde se před sametovou revolucí jmenovala třeba Stalinova...... Co o této odvážné ženě víme?

Když bylo Miladě 14 let, zemřeli v jeden den oba její sourozenci na spálu. Rozhodla se, že bude žít i za ně. "Nejde to dokázat, ale možná že právě zde je zárodek odpovědi na otázku, jak je možné, že na sebe Horáková celý život brala tolik často nadlidských úkolů a že to unesla.", píše Pavel Kosatík v knize Čeští demokraté. Již v říjnu 1944 jí hrozil trest srmti, když ji nacisté dovezli do Drážďan a postavili před soud. Tehdy vyvázla. Možná bychom Dr. Horákové dnes vytkli, že práci povýšila nade vše, i nad svoji rodinu. Ale...Její pracovitost, iteligence a přímé jednání byly trnem v oku těm, kteří sami takoví nebyli. Od roku 1926 byla členkou Československé strany národně sociální. Po únoru 1948 komunisté začali všechny jinak smýšlející politiky likvidovat. Z Horákové udělali válečnou štváčku, která měla chystat válku mezi východem a západem.

Milada Horáková byla upřímně věřící křesťankou. V dopise po svém odsouzení k trestu smrti píše: " Když jsem se vrátila v roce 1945 z kriminálu a měla jsem rozhovor v evangelickém bratrském sboru, řekla jsem tam mezi jiným:"V těch nejtěžších chvílích jsem poznala, co je to Bůh a pocítila jsem, že mě Bůh přijal. " Nyní to vím určitě. A proto i vy se opřete o víru v Něj. Nebudete zoufalí, jako ani já nejsem zoufalá."

"Jsem pokorná a odevzdaná do vůle Boží - tuto zkoušku mi určil a já ji procházím s jediným přáním:abych splnila zákony Boží a zachovala své čestné lidské jméno. Ptáci se už probouzejí - začíná svítat. Jdu s hlavou vztyčenou..."

Trochu se bojím, že my, mladí 21.století, ztrácíme schopnost bojovat a obětovat se za ideály. Kéž by nám Dr. Milada Horáková byla příkladem člověka, který se nikdy nehrbí, který umí za své přesvědčení a ideály dokonce obětovat život.

Více: Pavel Kosatík - Čeští demokraté, Mladá fronta 2010

Miroslav Ivanov - Justiční vražda aneb smrt Milady Horákové, Betty 1991

Zobrazeno 2713×

Komentáře

Kristýna Kuráňová

Naše doba potřebuje takové vzory.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka