80 let nejen s uměním

1. 10. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Možná tak by se dal stručně nazvat život českého divadelníka, textaře, básníka, spisovatele, skladatele, grafika a výtvarníka Jiřího Suchého, který dnes slaví narozeniny.


Jiří Suchý se narodil 1. října 1931 v Plzni. Od r. 1936 žije v Praze, kde pracoval nejprve jako grafik v reklamě, poté odešel na vojnu do Slaného, kde zakresloval mapy a psal texty na odposlechnuté melodie z mnichovského rozhlasu.

Pak už se začal věnovat své životní lásce: divadlu. Neprve v Redutě, pak spoluzaložil Divadlo Na zábradlí.R. 1959 odešel a do jeho života vstoupilo divadlo Semafor, které založil společně s J. Šlitrem a F. Havlíkem.

Během sovětské okupace byl v zahraničí, nakonec se ale vrátil. Velmi se sblížil s J. Šlitrem a v této době vznikla jejich nejznámější hra Jonáš a doktor Matrace (1969). V prosinci téhož roku ale Šlitr zemřel a Suchý se rozhodoval s divadlem skončit.

2000 slov, Několik vět, petice za propuštění Václava Havla... to všechno vedlo k zákazu vystupování v televizi i rozhlase a omezení vydávání knížek a desek. Z funkce ředitele Semaforu musel odejít a r. 1980 byl Semafor přidělen pod Hudební divadlo v Karlíně.

Popisovat zde jeho tvorbu by asi bylo na dlouho :) - už od počátku byl ovlivněný americkou groteskou, z českých autorů to byli především Voskovec s Werichem.

Získal mnohá ocenění, např. Čestnou medaili T. G. Masaryka, Cenu Thálie, Cenu Ministerstva kultury nebo Cenu Jaroslava Seiferta.

Zobrazeno 1410×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka