Český Gabin Rudolf Hrušínský

17. 10. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

(17.10. 1920 – 13.4. 1994)


Rudolf Hrušínský, původně Rudolf Bohm se narodil 17. října 1920 v Novém Etynku. Jelikož jeho rodiče (Hermína Červíčková a Rudolf Bohm) měl herectví v genech. Před válkou působil v Divadle D, kde se setkal s E.F. Burianem, což podle jeho vlastních slov mělo velký význam pro jeho pozdější kariéru, neboť se tak seznámil s moderním hereckým projevem. Po válce pak následovalo angažmá v Městských divadlech pražských a posléze v Nár. divadle.

Poprvé stanul před kamerou ve filmu Václava Binovce Lízin let do nebe (1937), kde si zahrál po boku Zdenky Sulanové, se kterou následující roky tvořili pár. Poté následovala role studenta Vaňka ve študácké komedii Cesta do hlubin študákovy duše (1939) a spousta jiných. Určitě si ho budete pamatovat z filmů Vesničko má středisková (1985), Postřižiny (1980) a spalovač mrtvol (1968), za který dostal národní cenu.

Kromě výborného herce byl i vynikajícím dabérem. Od francouzského herce Jeana Gabina pochytil herecký styl. Proto český Gabin.

Rudolf hrušínský zemřel vyčerpaný dlouhodobou nemocí 13. dubna 1994 v Praze v nedožitých 74 letech. Kromě spousty vynikajících filmů po něm zbyli i dva synové Rudolf a Jan, kteří se také věnují herectví.

 

Zobrazeno 1600×

Komentáře

Kálkinka

Omlouvám se všem. Za závorku, kde jsou napsány jména jeho rodičů patří, že byli herci.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka