Dívka, která se nevrátila

23. 10. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

23. října 1944 zemřela v Osvětimi - Březince židovská dívka Hana Bradyová - dívka, která se nevrátila.


Její památka se stala symbolem 1,5 milionu obětí z řad židovských dětí.

Narodila se 16. května 1931 v Novém Městě na Moravě. Měla o tři roky staršího bratra Jiřího.

Její matka byla na konci r. 1940 zatčena a vězněna nejprve v Jihlavě, později v ženském koncentračním táboře v Ravensbrücku. O rok později si přišlo gestapo také pro Hanina otce. Její strýc Ludvík nebyl díky svému árijskému původu terčem nacistických deportací, proto se dětí ujal.

Dva dny před jejími jedenáctými narozeninami však přišel Haně příkaz, že se má dostavit do deportačního centra v Třebíči - odtud byla společně s bratrem odvezena do terezínského ghetta.

O dva roky později, 23. října 1944, byla převezena do koncentračního tábora do Osvětimi - Březince. Podle Jiřího to byl přímo doktor Mengele, kdo při rozřazování hned v den příjezdu určil její smrt v plynové komoře. Její bratr Osvětim přežil.

 

V r. 1999 byla v Tokiu zorganizována beseda na téma holocaustu, ta dala vzniknout hnutí s cílem nezapomenout na hrůzy druhé světové války: Mladá křídla. O rok později byla jako jedna z památek holocaustu do Tokia přivezen kufřík, které patřil právě Haně, později se nalezlo i pět obrázků, které v Terezíně namalovala.

Ředitelka muzea se rozhodla zjistit příběh tohoto kufříku - po ročním hledání tak vznikla kniha Hanin kufřík - Příběh dívky, která se nevrátila (autor: Levine, K., nakl. Portál, Praha 2003).

 

http://www.hanassuitcase.ca/

 

Zobrazeno 2782×

Komentáře

mikeila

Četla jsem knížku "Hanin kufřík" - opravdu stojí za to.

Dominika Herdová

rozhodně doporučuji knížku!

elektronka

už dlouho si ji chci přečíst a vždycky na to na čas zapomenu a pak mi to něco připomene a pak zase zapomenu :) No, už si ji fakt musím půjčit!

Lenochod

knížka je úžasná, pžiblíží to tu hruzu a pěkně si popláčete... mimochodem narodila se v stejne datum jako ja :)

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka