Hrůzostrašný Edgar

7. 10. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Fantastické a mystické příběhy plné hrůzy a zděšení, detektivní a hororový žánr - to všechno v sobě spojuje Edgar Allan Poe. 7. října 1849 zemřel.


Narodil se 19. ledna 1809 v Bostonu. Jeho rodiče Elizabeth a David byli kočovní herci. Otec však zemřel ještě před Edgarovým narozením a velmi brzy zemřela také matka; zanechala tak po sobě tři sirotky: Edgara, jeho mentálně postiženou sestru a bratra, který stejně jako jeho otec propadl alkoholismu a zemřel.

Od tří let tak trávil Edgar své dětství v sirotčinci v Richmondu, relativně brzy si jej ale vzala k sobě rodina Allanů, odtud jeho prostřední jméno. Liverpool a tajemná Anglie se stala inspirací na celý život...

Už při studiu literatury začal mít Edgar potíže s alkoholem a kvůli hráčským dluhům se zapsal na vojenskou akademii ve West Pointu. Ani zde ale nevydržel a pro neukázněnost byl velmi brzy propuštěn.

Byron, Coleridge a další autoři jeho doby, to byl jeho život. Když r. 1833 vypsal baltimorský týdeník Saturday Visitor literární soutěž, Edgar získal hlavní cenu. Snad i díky svému soutěžnímu příběhu Rukopis nalezený v láhvi vstoupil do richmondského Southern Literary Messenger a r. 1835 se stal jeho šéfredaktorem.

Stálé stavy deprese způsobené alkoholem a drogami vedly znovu ke ztrátě zaměstnání. Krátké období slávy a úspěchu, to byla doba, kdy r. 1845 uveřejnil Havrana, který veřejnost doslova ohromil. Avšak jak rychle se dostal na výsluní, alkohol a drogy jej ještě rychleji stáhly zpět do bídy.

Jeho dílo v sobě obsahuje nejen hnus a zděšení, ale také téměř matematickou přesnost. Edgar jakoby měl přesně propočítané, jaká slova zvolit, aby dosáhl co největšího efektu a zanechal ve čtenáři trvalou stopu.

Stejná jako jeho díla byla i jeho smrt. 3. října 1849 jej nalezli opilého a následně upadl do kómatu, ze kterého se už neprobral a o čtyři dny později zemřel.

Jeho dílo bylo inspirací pro další autory, nejznámější je asi Arthur Conan Doyle a jeho Sherlock Holmes, který je bezesporu ovlivněn Poeovou postavou detektiva Dupina. Charles Baudelair, Jules Verne, Fjofor Dostojevskij... jeho skutečným "dědicem" a pokračovatelem je ale určitě Howard Phillips Lovecraft, který v cestě hrůzy a hnusu pokračoval snad ještě dál.

Kromě již zmíněné poezie psal také povídky, především detektivní: Vraždy v ulici Morgue, Záhada Marie Rogétové nebo Odcizený dopis. Z dalších je to např. Jáma a kyvadlo, Předčasný pohřeb a další.

Zobrazeno 1973×

Komentáře

katerzina

Kdyby se někdo chtěl seznámit s jeho povídkami a zároveň procvičit angličtinu, Jáma a kyvadlo (knížka s touto povídkou a pár dalšími) se vydává i bilingvně :) Doporučuju.

Žuch

Já si pamatuji, že mě v dětství zasáhly Příběhy Artura Gordona Pyma

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka