Krásná a inteligentní Nataša Gollová

29. 10. 2011 10:29
Rubrika: osobnosti

Nataša Gollová, původně Nataša Hodáčová se narodila 27. Února 1912 v Brně.


Její otec František Xaver Hodáč byl významný masarykovský politik a národohospodář, maminka Adéla byla skvělá malířka a dědeček Jaroslav Goll (od kterého později přijala jméno) působil jako profesor na UK.

Nataša Gollová byla velice vzdělaná. Vystudovala dívčí gymnázium Elišky krásnohorské, poté filozofickou fakultu UK a soukromně se školila u Jarmily Kroslichtové v tanci. Po herectví toužila již od dětství. Jako malá holčička hrála ochotnické divadlo. Poprvé se objevila před kamerou v roce 1932 ve filmu kantor ideál, kde ji obsadil Mac Frič do role jedné ze septimánek. Pronesla zde 2 věty: „Jen aby měl modré oči a tmavé vlasy. To je můj ideál“. Prvním jejím divadlem, kde působila, bylo divadlo v Olomouci, poté divadlo v Bratislavě, následně divadlo Na Královských Vinohradech potom divadlo v Čes. Budějovicích, následně působila ve Werichově divadle Satiry, (později přejmenováno na divadlo ABC).

Co se týče filmů, z jejich nejznámějších jsou to např. Eva tropí hlouposti (1939), pohádka máje (1940), Hotel Modrá hvězda (1941) nebo Kristián (1939).

Po válce (roku 1945) přišlo pro Natašu zlomové období. Jelikož za války chodila s němcem Wilhelmem Sohnelem, po válce z toho měla velké problémy. Proto, aby si vše odčinila, přihlásila se jako dobrovolná ošetřovatelka do Terezína. Bohužel se zde nakazila skvrnitým tyfem a půl roku ležela v nemocnici. Toto však nepomohlo a Nataša měla zakázáno hrát v Praze a ve filmech. 1.rolí po tomto incidentu po 8 letech byla role Kateřiny, Sirael ve filmu Císařův pekař a pekařův císař (1951) do kterého ji obsadili Mac Frič a Jan Werich.

Do své smrti se stihla roku 1947 vdát za divadelního režiséra Karla Konstantina, zahrát si ve dvou slavných komediích (císařův pekař a pekařův císař (1951, a Drahé tety a já (1974).

V pozdějším věku měla problémy s alkoholem a nedostatkem opravdových přátel.

Zemřela osamocena v domově důchodců v Praze – Krči (v Sulické ulici) ve věku 76 let.

Byla to nejen vynikající herečka ale i krásná žena a inteligentní člověk.

 

 

Zobrazeno 2455×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka