Ladislav Pešek

4. 10. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Ladislav Pešek (4. 10. 1906 – 13. 7. 1986), vlastním jménem Ladislav Pech se narodil 4. října 1906 v Brně do herecké rodiny.


Tatínek Ladislav Pech byl herec, maminka Ema Pechová byla také herečka. Pamatovat si ji můžeme například z filmu Mazlíček (1934) kde zahrála Hugu Haasovi pečlivou maminku. Dokonce i sestra Marie byla herečkou.

Rodiče nechtěli, aby se syn stal hercem a tak ho dali na živnostenskou školu. Poté pracoval v papírenském obchodě. Jelikož ho to nebavilo a snil o herecké kariéře, i přes zákaz rodičů se přihlásil na brněnskou konzervatoř. Začínal v brněnském Zemském divadle, kde hrál spolu s rodiči. Aby si ho v divadle nepletli s otcem, přijal maminčino dívčí příjmení – Pešek. Roku 1929 přijal angažmá v Nár. divadle  a přestěhoval se do Prahy. V divadle mu kolegové říkali přezdívkami „Lála a Pešura“.

Více než divadlo, lákal Peška film, který mu přinesl mnohem víc. Popularitu mu přinesli např. filmy TĚŽKÝ ŽIVOT DOBRODRUHA (1941), ROZTOMILÝ ČLOVĚK (1941), nebo POPELKA (1969). Jeho životními rolemi bezesporu byly Ada Čuřil a Vojtěch Kulík v komediích ze školního prostředí ŠKOLA ZÁKLAD ŽIVOTA (1938) a CESTA DO HLUBIN ŠTUDÁKOVY DUŠE (1939).

Ladislav Pešek měl velké množství obdivovatelek. Jedna neodbytná fanynka, která se podepisovala, jako Divá Bára dokonce Peškovi vyhrožovala, že když se s ní neožení, spáchá sebevraždu. Tohle si Pešek na svědomí vzít nechtěl, tak raději udělal to, co si fanynka přála. Za krátkou dobu se „Divá Bára“ s Peškem stejně rozvedla. Po rozvodu se Pešek opět oženil a narodila se mu dcera Zuzana. Jeho životní láska byla k herečce Jiřině Štěpničkové, se kterou nějaký čas žil.

Ke konci života byl vážně nemocen. Zemřel 13. července 1986 v Plzni ve svých 79 letech.

 

 

 

Zobrazeno 4505×

Komentáře

Vojtěch Otruba (Vojtao)

Perfektní herec! Ještě štěstí, že rodiče neposlechl, to bychom měli o několik skvělých hlášek miň :) Ich habe gesagt.. :D

Simona Procházková (Delfinium)

Krásně ty filmy zahrál. ... Ich habe gesagt :o)) ... díky němu si vzpomínám na perfektum v němčině :o)

Vojtěch Otruba (Vojtao)

:D Nebo: Snědl jsem párek nevalné chuti...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka