Linux

5. 10. 2011 0:00
Rubrika: události

Zasvěcení do tématu určitě ví, že letošní rok slaví Linux 20. narozeniny. Právě tento den před 20 lety představil tvůrce Linuxu Linus Benedict Tolvards (* 28. prosince 1969) jeho druhou verzi označenou 0.02 (celá zpráva v angličtině).


Linus Torvalds začal vyvíjet jádro Linuxu v roce 1991 jako svůj koníček. Byl tehdy studentem finské univerzity v Helsinkách v oboru informatiky. V této době však neexistoval volně dostupný unixový operační systém a Linusovi se nechtělo za komerční platit (MINIX, XENIX, SCO Unix). První verze linuxového jádra (0.01) byla na Internetu zveřejněna 17. září 1991. K Linusově překvapení byl o jeho nedokonalý systém velký zájem a záhy začal dostávat e-mailem další podněty, opravy a zdrojové kódy. Linus jádro dále vyvíjel a zároveň začal příspěvky ostatních do svého jádra začleňoval a upravené zdrojové kódy obratem zveřejňovat. Od té doby se na vývoji podílely tisíce vývojářů z celého světa.

Linux je jádro operačního systému, což je laicky řečeno mezivrstva mezi aplikacemi (internetový prohlížeč, textový a tabulkový editor, hry atd.) a hardwarem (notebook, monitor, klávesnice, myš…). Zprostředkovává komunikaci aplikací s hardwarem (práce se soubory, síťová komunikace, vykreslení obrazu atd.) a zajišťuje tak jejich přenositelnost, tzn. kde bude fungovat operační systém, tam půjde spustit i aplikace.

V současné době na Linuxu běží např. populární systém Android, který můžete najít v mobilních telefonech a tabletech, nespočet serverů, většina superpočítačů a spousta dalších zařízení (třeba semafory v některých státech Evropy).

Na linuxovém jádru mimo jiné běží i server signály.cz.

Zdroje: http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_kernel (http://cs.wikipedia.org/wiki/Linux_(j%C3%A1dro))

I'll be celebrating 20 years of Linux with
The Linux Foundation!

Zobrazeno 2470×

Komentáře

ObiSkyWalker

Ještě jsem zapomněl dodat, že Linux je uvolněný pod svobodnou licencí (GNU GPL 2), takže si můžete stáhnout jeho zdrojové kódy třeba z http://kernel.org/ :-)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka