Mám všechno

29. 10. 2011 0:00
Rubrika: svatí

Dnes si církev klade před oči příklad bl.Chiary Luce Badano. Nech se i Ty inspirovat jejím Ideálem...

 


 

Chiara Badano se narodila 29.9.1971 v Sassellu, malém ligurském apeninském městečku. Pro rodiče byla vlastně vymodleným dítětem, jediným a narozeným po dlouhém čekání. Byla dívkou velice inteligentní, a rozhodnou, živou, veselou, sportovního ducha. Její maminka ji vychovávala v duchu evangelia, a po vzoru podobenství ji učila mluvit s Ježíšem, a vždy mu říkat své „Ano“ jeho vůli.

Milovala přírodu, ráda si hrála, ale už od mala se od ostatních lišila láskou ke všem okolo sebe. Od školky šetřila své úspory do krabičky s nápisem  „Pro děti v Africe“. Později snila o tom, že se stane lékařkou a půjde do Afriky, kde se bude moci starat o chudé děti.

Byla holka jako všechny ostatní, přesto měla cosi navíc. Dokázala se svěřit Božímu plánu. Evangelium pro ni byla mimořádným poselstvím. Jednou povídala: „ Tak jako jsem se lehce naučila abecedu,  tak to musím udělat i s žitím evangelia!“

V devíti letech se připojila k mládeži z Hnutí Fokoláre – gen (zkratka pro Generazione nuova – nová generace). Postupně do hnutí zapojila i své rodiče. Od té doby měla Boha opravdu na prvním místě ve svém životě.

Studovala klasické gymnázium.  Studium jí nešlo, jeden učitel  si na ni zasedl a  dokonce ji nechal propadnout z matematiky. Ona se snažila učit a dělat pro studium vše, když neuspěla, nic nevzdávala.

V sedmnácti letech pocítila bolest v rameni. Lékaři později  potvrdili rakovinu kostí. Když se Chiara dozvěděla o své diagnoze, neplakala. Zůstala sama v tichu, a po 25 minutách  vyslovila Ano Boží vůli. Ještě často opakovala: „ Ježíši, jestli to tak chceš, chci to i já.“

Její příznačný úsměv ji nikdy neopouštěl. Odvážně čelila bolestné léčbě, později odmítala morfium, protože ji obíralo o jasnou mysl, kdy mohla v modlitbě obětovat svou bolest za církev, mladé, misie….. Tu bolest, o které věděla, že je už to jediné, co může Bohu nabídnout.

Její pokoj v nemocnici i doma byl místem setkání různých lidí. Příkladem svého života oslovila i spoustu nevěřících lékařů. Přátele, co za ní přicházeli, odcházeli sami spokojení a radostní.

Denně si četla evangelium a různé meditace. Prosila Pána o své uzdravení, ale jen pokud to je Boží vůle. Nemoc  se stále zhoršovala,  Chiara říkala:“ Přichází pro mě ženich.“ Sama si vybrala šaty na pohřeb, které nazývala svatebními, a také písně a modlitby. Chtěla, aby to byl sváteční obřad, při kterém nikdo nebude plakat.

Jméno Luce = světlo ji dala zakladatelka Hnutí Fokolare Chiara Lubichová. Vyjadřovalo její životní postoj  a neustálý úsměv ve tváři.

Hodně myslela na mladé. „…..Budoucnost patří mladým. Já už nemůžu dále běžet, ale chtěla bych svou pochodeň odevzdat dalším, jako se to dělá na olympiádě. Žijeme jen jednou, proto se vyplatí prožít svůj život dobře!“

Zemřela 7. října 1990 na svátek Panny Marie Růžencové. Její poslední slova byla: „Mami, buď šťastná, protože já jsem! Ciao!“  Těsně předtím ještě věnovala své oční rohovky k transplantaci.

Na jejím pohřbu se sešly stovky převážně mladých lidí.. Zářivý příklad jejího života oslovil spousty mladých i dospělých a nasměřoval je k Bohu.

Pověst její svatosti se rychle šířila, její diecézní biskup v roce 1999 otevřel proces kanonizace. 3. 7. 2008 byla prohlášena  za ctihodnou, 19. 12. 2009 Svatý Otec Benedikt XVI. uznal zázrak  na přímluvu  ctihodné Chiary  Badano a podepsal Prohlášení o jejím blahořečení.

Blahoslavenou byla prohlášena  25. září 2010 v Římě, na poutním místě Panny Marie Božské Lásky.  Po jejím blahořečení se ještě konal ve Vatikáně v aule Pavla VI. Večer pro mladé, ve kterém byl život Chiary Luce představen svědectvími, urývky její korespondence i hudebními a tanečními vystoupeními.

Její svátek byl určen Svatým Otcem na 29. říjen.

Přesně před rokem se papež Benedikt XVI. setkal s jejími rodiči během generální audience na Svatopetrském náměstí v Římě.

 

O jejím životě by se toho dalo napsat ještě spousty, ale to už by se asi nechtělo nikomu číst v jednom článku :-)! Já osobně jsem měla tu mimořádnou příležitost se jejího blahořečení zúčastnit. Možná až teď si uvědomuju, jak jedinečná událost to byla.  Chiara byla obyčejná dívka, stejně nedokonalá jako my, která se ale rozhodla žít svůj život naplno s Bohem. Tím nám může být příkladem a obrovskou inspirací.

Pro více informací doporučuju knížku Mám všechno. Krátká, jasná, naplňující, tak nějak ji lze vystihnout.

ZANZUCCHI, Michele. Mám všechno. 18 let života blahoslavené Chiary Badano. 1. vyd. Praha: Nové město, 2010.

http://tob.signaly.cz/1010/krasna-svata-normalni-chiara-luce - ToBův článek

http://tisk.cirkev.cz/fotografie/2010/blahoreceni-chiary-luce-badano/ -  fotky z blahořečení od Markéty Jírů

http://www.signaly.cz/fotky/42152 - mé osobní fotky z celé cesty

 

Modlitba k blahoslavené Chiaře Badano

Otče, prameni veškerého dobra,

vzdáváme Ti díky za obdivuhodné

svědectví blahoslavené Chiary Badano.

Oživovaná milostí Ducha Svatého,

a vedená Ježíšovým zářivým příkladem,

pevně věřila v Tvou nesmírnou lásku,

a ze všech svých sil se ji snažila opětovat,

úplně se svěřujíc do Tvé Otcovské vůle.

Pokorně Tě prosíme:

dej, abychom  jsme i my žili s tebou a pro Tebe.

Pokud je to Tvá vůle, odvažujeme se Tě prosit

o milost ..................................................

O to Tě prosíme skrze našeho Pána, Ježíše Krista.

Amen.

seily (2010)

Zobrazeno 2857×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka