Město hrdina

30. 10. 2011 0:46
Rubrika: události

Sevastopol je černomořské přístavní město na Krymském poloostrově na Ukrajině. Před sedmdesáti lety bylo toto město poprvé odstřelováno německými jednotkami.


V současné době zde žije 340 000 obyvatel, resp. 380 000 včetně přilehlých správních jednotek l. Přístav byl v éře Sovětského svazu sídlem sovětské černomořské flotily, nyní zde sídlí ruská a ukrajinská loďstva. Název města je složen z řeckých slov a znamená „carské město“. Sevastopol obdržel v roce 1945 vyznamenání „Město-hrdina“.

Město-hrdina je oficiální čestný titul udělovaný v éře Sovětského svazu městům, která se vyznamenala ve Velké vlastenecké válce. Celkem tento titul získalo 12 měst a 1 pevnost.

Proč Sevastopol obdržel toto vyznamení se dozvíme už brzy o pár řádků níže.

30.10.1941

Poprvé Němci odstřelovali Sevastopol již 30. října 1941. K městu přicházely další německé jednotky, které ho z pevniny obklíčily. Od 11. listopadu docházelo k útokům motorizovaných a pěchotních divizí, ovšem bez úspěchu. Sovětská vojska posilovala neustále obranu a chystala se vzdorovat nepříteli. Na straně druhé byli z města evakuováni civilisté a ranění vojáci. 7. listopadu 1941 byla německým letounem He 111 torpédována sovětská sanitní loď Armenia, přičemž zahynulo přes 5000 osob. Po neúspěšných útocích začalo mohutné dělostřelecké bombardování. Němci podnikli několik útoků, při nichž obsadili část území, ovšem sovětskými protiútoky byli vytlačeni zpět. Aby sovětské velení získalo Krym zpět, byl zahájena operace, která však skončila pro Rudou armádu neúspěchem. Přesto však znamenala odlehčení pro obránce Sevastopolu, protože až do poloviny května vázala značné německé síly, které předtím tento přístav obléhaly. Po vítězství Mainsteinovy 11. armády se mohla jeho vojska znovu plně věnovat útokům na Sevastopol.

ukázka obléhání v němčině

Zničená sovětská děla

Pokračovalo odstřelování těžkými děly a letecké bombardování. Počátkem června začali Němci podnikat i pozemní útoky a postupně pronikali do 1. pásma obrany. Ovšem zde je čekalo další pásmo betonových opevnění, o které byly rozpoutány krvavé boje. Ty trvaly prakticky celý měsíc. V důsledku postupu Němců postupně přestávaly dodávky po moři i evakuace civilistů a raněných. Sovětští vojáci se však hrdinně bránili i za cenu vlastního sebeobětování. 5. července odplula ze Sevastopolu ponorka, která evakuovala generála Petrova. To však bylo poslední plavidlo, které z přístavu odplulo. Zbytky sovětských vojáků, kterým rapidně ubývala munice, se ještě několik dní bránily, ovšem beznadějně. Většina z nich putovala do německého zajetí, několika málo z nich se podařilo proniknout z obklíčení a přidat se k partyzánům.

Zdroj: wikipedia, youtube

Zobrazeno 2030×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka