Mistr varhanní improvizace

24. 10. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti


Dnes si připomínáme úmrtí skvělého skladatele, varhaníka a také člověka, Petra Ebena.



Petr Eben byl pianista, sbormistr, skladatel a varhaník, který se narodil 22.1.1929 ve smíšeném manželství; z otcovy strany měl kořeny v pražské židovské rodině, o čemž se dozvěděl společně s bratrem až poté, co byli vyloučeni z gymnaziálních studií v českém Krumlově.

Jeho i celou rodinu čekal koncentrační tábor Buchenwald, z něhož se naštěstí všichni po válce vrátili. 

Petr Eben, se do dějin české kultury natrvalo zapsal nejenom jako hudební skladatel a pianista, ale také jako výjimečná osobnost, jejíž vzdělanost překračovala oblast hudby.

 

Od r. 1955 působil Eben jako pedagog katedry hudebních věd na pražské Filosofické fakultě University Karlovy, kde učil praktické předměty: klavír, intonaci, hru partitur a komposici. 

Po pádu totalitního režimu, začal r. 1990 ještě vyučovat skladbu na HAMU, kde získal nejprve docenturu a později také profesuru. Eben pedagogicky nepracoval jenom v České republice.

Ve školním roce 1978-9 učil skladbu na College of Music Manchester, která mu r. 1992 udělila čestný doktorát. Další získal o 2 roky později na Universitě Karlově. 

Petr Eben také předsedal třem ročníkům festivalu Pražské jaro a v r. 1994 mu na Velehradě Česká biskupská konference předala Řád svatého Cyrila a Metoděje. 

Se svojí manželkou Šárkou, sestrou hudebního skladatele Ilji Hurníka, je rodičem synů Kryštofa, Marka a Davida, kteří jsou dnes také činí v umělecké sféře. 

Od počátku 90. let stál v popředí českého hudebního života byl vysoce ceněn také v zahraničí. Od Ebenových 70. narozenin se na zdravotním stavu začaly projevovat následky drobných mozkových příhod, Eben začal ztrácet paměť. Dlouhé nemoci ve věku 78 let nakonec podlehl.

Hudba:
Od svých 11 let zastával funkci varhaníka a sbormistra na pravidelných prázdninových pobytech v hornorakouském klášteře Schlierbach. Toto období jej ovlivnilo natolik, že své skladatelské schopnosti orientoval převážně duchovním směrem. Eben však skládal také moderní vážnou hudbu. Skladbu vystudoval na pražské HAMU u Pavla Bořkovce a hru na klavír ve třídě Františka Raucha. 

Petr Eben byl nejenom vynikajícím klavíristou nebo významným skladatelem české soudobé hudby, ale byl hlavně mistrem varhanní improvizace. Volně preludoval k textům z Bible, které četli Vlasta Fabiánová, Dana Medřická nebo Otakar Brousek, st. Od konce 60. let spolupracoval s Lyrou Pragensis, podílel se na cyklu pořadů v rotundě sv. Martina na Vyšehradě a připravil také cyklus pořadů hudby a slova.

Za završení své skladatelské tvorby považoval církevní operu Jeremias, kterou zkomponoval na motivy dramatu Stefana Zweiga. 

V tvůrčí dílně Petra Ebena nevznikla jenom opera, ale také balet a okolo 200 skladeb různých žánrů od orchestrálních přes komorní po sólové. Eben jako autor skládal kantáty, písňové opusy, varhanní skladby i šansony. Významná je také Ebenova tvorba pro děti nebo jeho kompoziční činnost pro Pražský hrad, když v r. 1994 složil pochod a fanfáry ke vztyčení presidentské standarty a praporu Hradní stráže.

Skladatelská činnost:
Biblické tance; Faust; Laudes; Nedělní hudba; Okna podle Marka Chagala pro trubku a varhany; Pocta Karlu IV.; Pragensia; ...

Tituly a ocenění:
Vyjma čestných doktorátů na vysokých školách získal Petr Eben r. 1991 francouzský titul Rytíř umění a literatury; r. 1994 předala Česká biskupská konference na Velehradě Ebenovi Řád svatého Cyrila a Metoděje a v r. 2002 byl oceněn presidentem České republiky vysokým státním vyznamenáním, medailí Za zásluhy.

Audiografie skladatelská (výběr):
- 1951 – Missa adventus et quadragesimae pro jednohlasý mužský sbor a varhany
- 1954 - Koncert pro varhany a orchestr č. 1 Symphonia gregoriana; 1964 – Laudes pro varhany
- 1971 – Deset chorálních předeher pro varhany
- 1972 – Dvě chorální fantazie pro varhany
- 1975 – Noční hodiny
- 1976 – Okna podle Marka Chagalla pro trubku a varhany
- 1979 – Faust pro varhany
- 1980 – Mutationes pro velké a malé varhany
- 1981 – Smyčcový kvartet
- 1983 - Koncert pro varhany a orchestr
- 1984 – Krajiny patmoské pro varhany a bicí
- 1987 – Job pro varhany
- 1990 – Dvě slavnostní preludia pro varhany
- 1991 – Biblické tance pro varhany; ...



 

Zobrazeno 2576×

Komentáře

voda-zpívající

Petr Eben je moje srdeční záležitost - především jeho skladby pro děti, které jsem coby dítě zpívala
díky za článek

meloun

Loni jsem od petra Ebena hrála Sonatu Semplice pro flétnu, je neuvěřitelně nádherná skladba, ne že by ty ostatní byly horší, ale tahle mi utvěla hluboko v paměti;-)

František Fiala

V neděli 23.10. večer jsem měl tu čest být na IV. koncertu k poctě Petra Ebena v kostele sv. Bartoloměje v Želči. Pánové František Tomek a Jiří Kovář představili výběr z Ebenovy tvorby: Momenti d'Organo, Laudes, Písně nejtajnější a Nedělní hudba.
Byl to výjimečný zážitek. Škoda jen, že se tento koncert pořádá jen jednou do roka. Ebenova tvorba je geniální :-)

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka