´Ne me quitte pas´

8. 10. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

...patrně nejznámější píseň belgického šansoniéra, režiséra a básníka Jacquese Brela.


Jacques Brel se narodil v roce 1929 a vyrůstal v rodině soukromého podnikatele. Obchod ho ale nikdy příliš nezajímal, daleko radši zkoušel v amatérském divadle. Vystudoval řečtinu, latinu a obchodní právo a v roce 1951 si vzal Thérèse Michielsen.

Belgické kabarety se staly místem, kde dal průchod svým prvním uměleckým pokusům a kde představoval své písně. Odjel z Bruselu a vydal se do Paříže, kde se setkával s významnými hudebníky a lidmi, kteří mu pomohli nahrát desky. Asi o dva roky později za ním přijela jeho rodina (manželka s dvěma dcerami).

Brel si vytvořil své publikum, vydával desky, vystupoval s recitály a začal natáčet filmy. Všechno rychle, chaoticky, v rychlém sledu. Po filmech Rizika zaměstnání a Dobrodružství je dobrodružství všechno opustil a odjel na plachetnici na tichomořský ostrůvek v Markézách. V té době podstoupil první operaci rakoviny plic. Ještě na chvilku odjíždí do Paříže, kde natáčí mimořádně úspěšné album Brel (za týden se prodalo přes milion kusů). Rychle se ale vrací na ostrovy, kde se jeho zdravotní stav prudce zhoršil. Zemřel 9.října 1978 a je pohřben po boku Paula Gauguina.

Zdroje: wikipedia

Zobrazeno 1493×

Komentáře

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka