Pád Pána Prstenů a Návrat Krále

20. 10. 2011 0:00
Rubrika: události

20. 10. 1955 vyšel tiskem třetí díl trilogie Pán prstenů: Návrat Krále.


 

Jméno i dílo autora slavné trilogie Pána Prstenů je jistě všem literárním i filmovým fanouškům velice dobře známo.

Život Johna Ronalda Reuela Tolkiena je protkán velkým množstvím zajímavých událostí a skutečností, které určitě stojí za zmínku. Třetího ledna 2012 uplyne již 120 let od narození tohoto vynikajícího jazykovědce, spisovatele a především hluboce věřícího člověka.

Dětství strávil u prarodičů ve vesničce Sarehole (v blízkosti Birminghamu). Společně se svým bratrem Hilarym zde prožívali šťastná klukovská léta. Močály v okolí vesnice byly v bohaté fantazii dětí považovány za domov příšer a skřítků a snad i proto je právě Sarehole považována za předlohu Kraje, domova hobitů.

Fantazii a lásku k jazykům u malého Johna podněcovaly pravděpodobně i vlaky, které projížděly v okolí jeho dalšího domova v Birminghamu. Nápisy byly ve velštině, která byla pro něj nesrozumitelná. Svým kouzlem jej přitahovala i anglosaština, řečtina a především severské jazyky.

V šestnácti letech se seznámil se svojí budoucí manželkou, Edith Brattovou, podle níž vymyslel postavu Lúthien Tinúviel.

Během první světové války sepisuje první básně a také vymýšlí vlastní jazyk. Protože byl přesvědčen, že každá pořádná řeč musí mít vlastní historii a lidi, začal sepisovat Mýty a legendy Středozemě – Silmarillion. Ten nebyl nikdy dokončen a vydal jej až Tolkienův syn Christopher . Po úspěšném Hobitovi a prvním dílu Pána prstenů museli fanoušci bájného světa Středozemě počkat dlouhých sedmnáct let, než vyšly Dvě věže a Návrat krále.

J.R.R. Tolkien zemřel 2. 9. 1973. Na náhrobním kameni jsou vedle jejich vlastních jmen vytesána i jména Beren a Lúthien.

Dnes uplyne 56 let od vydání Tolkienova Návratu krále. Třetí díl Pána prstenů uzavírající cestu Froda s Prstenem k hoře Osudu. Tuto knihu psal během těžkých let druhé světové války a posílal ji jako seriál na pokračování svému synovi Christopherovi, který sloužil jako pilot RAF.

Není divu, že Tolkienův svět fascinuje mnohé lidi různého založení.

Autor: Marťule

Zobrazeno 2518×

Komentáře

Patrik Krupička (SirPesZ)

Vůbec - ten příběh o Berenovi a Lúthien vznikl na základě procházky jedním parkem, kde ji přesvědčoval, aby si ho vzala... To bylo tak:
Nějakou dobu spolu chodili, ale pak žil jinde a po letech se dozvěděl, že je zasnoubená. Rozjel se za ní a přemluvil ji, aby si vzala jeho :-).
A žili spolu šťastně.... :-)

Marťule

Vidíš, takhle přesně jsem to ani nevěděla, jak příběh Berena a Luthien vznikl. :) Díky za doplnění. Je pravda, že když mu zemřela matka (jeho otec zemřel v JAR, kde se taky J.R.R.Tolkien narodil a do třech let žil), stal se jeho poručníkem otec Francis Xavier Morgan, A on si přál, aby se John věnoval pouze učení, a pohrozil mu dokonce, že pokud se bude s Edith dále stýkat ať nepočítá s Oxfordem a ani s finanční pomocí. Tak se s Edith pět let neviděl. Ale přesně v den jeho 21.narozenin, kdy poručnictví otce Francise skončilo napsal Edith a .. a žili spolu šťastně až do smrti :)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka