Poslední z rodu Přemyslovců

6. 10. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnes by slavil své narozeniny Václav III., král český, polský a uherský, poslední mužský potomek rodu Přemyslovců.


Narodil se 6. října 1289 jako syn českého a polského krále Václava II. a jeho první manželky Guty Habsburské.

Ve dvanácti letech, ještě za života svého otce byl Václav korunován na uherského krále – byl totiž zasnouben s Alžbětou, jedinou dcerou krále Ondřeje, po jehož smrti uherští Arpádovci vymřeli po meči. Jako uherský král přijal jméno Ladislav V. Faktický vliv však měl mladičký král pouze na Slovensku a na západě dnešního Maďarska.

Vzestup Přemyslovské moci v Evropě se nelíbil papežské kurii ani Habsburkům. V květnu 1303 přiřkl papež Bonifác VIII. svatoštěpánskou korunu Karlu Robertovi z Anjou a všechny poddané Václava III. zprostil přísah věrnosti. Roku 1304 musel Václava III. dokonce vojensky hájit jeho otec a za jeho vydatné vojenské pomoci odjel Václav III. i s uherskou korunou do Čech.

Roku 1304 Přemyslovci vládli území většímu než samotná Svatá říše římská, během dvou let se ale jejich moc zhroutila úplně. Po smrti otce roku 1305 zdědil Václav III. českou a polskou korunu. Proti králi se dvěma korunami ovšem stál římský král Albrecht I. Habsburský a v Polsku Vladislav I. Lokýtek.

V říjnu 1305 zrušil Václav zasnoubení s uherskou Alžbětou, oženil se s Violou Těšínskou a připravoval se na dobytí polské koruny. Ačkoliv pozdější kronikáři popisují Violu jako půvabnou, důvodem zřejmě nebyla právě její krása. Roli spíš sehrála strategická poloha Těšínska na cestě z Prahy do Krakova.

Ve čtvrtek 4. srpna 1306 po poledni odpočíval Václav III. při svém tažení do Polska v Olomouci v domě bývalého olomouckého děkanství (v sousedství dnešního dómu sv. Václava) a byl zabit – neznámo kým – třemi ranami do hrudi. Z vraždy šestnáctiletého Václava III. byl zřejmě neprávem podezírán jistý Konrád z Botenštejna, kterého stráže v zápětí ubili téměř na místě činu. Zda si Václavovu vraždu objednal Albrecht Habsburský či Ladislav I. Lokýtek, zatím zůstává neobjasněno.

Jisté však je, že se sotva sedmnáctiletý Václav  dožil nejnižšího věku ze všech českých panovníků a jeho smrtí vymřel po meči přemyslovský rod, který vládl na českém území od roku 852, tedy 454 let.

 

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_III.

Procházková, M.; Víšek, M.: Panovníci na českém trůně. Pardubice 1998.

zápisky ze školy :)

Zobrazeno 2327×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka