Střelcova hra

22. 10. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnešním dnem si připomínáme úmrtí slavného britského šachového mistra, Williama Lewise.


 

Narodil se 9. října roku 1787 v Birminghamu. Je pravděpodobné, že měl rád kávu, jelikož veškerý jeho šachový talent se vyvinul v kavárně Tom’s Coffee House, kde se scházel Londýnský šachový klub. Pro změnu v Salopian Coffee house mu dával lekce jeho učitel Jakob Henry Sarratt. Oba byli propagátoři italské šachové školy, jejíž hra byla založena na jednoduchosti a přímočarosti, na dobrém kombinačním vidění a skvělých taktických nápadech, ale také na ne příliš propracované technice obrany. Působil také jako učitel šachu a zabýval se kompozičním šachem.

Kompoziční šach je samostatné šachové odvětví, týkající se skládání a řešení šachových skladeb (zvaných též šachové problémy nebo kompozice). Šachová skladba je obvykle tvořena umělou šachovou pozicí a výzvou. Podle výzvy se šachové kompozice dělí na úlohy a studie.

1.e4 e5 2.Sc4 Sc5 3.c3 d5 Lewisův protigambit

Střelcova hra

Střelcova hra je šachové otevřené zahájení, charakterizované tahy:

  1. e4 e5
  2. Sc4

Střelcova hra je jedno z nejstarších šachových zahájení, bylo analyzováno již Lucenou a Gioacchinem Grecem. Zahájení se vyznačuje brzkým vývinem střelce, což je sice v rozporu s obecnou poučkou, nejdříve vyvíjet jezdce (jež mají málo možností kam se vyvinout) a až pak střelce, nicméně střelec se na c4 vyvíjí ve většině otevřených her. Na velmistrovské úrovni dlouho nebylo používáno, nicméně v poslední době se občas objevuje jako překvapení. Často přechází do jiných otevřených her, například do italské hry, Vídeňské hry, hry dvou jezdců.

Pan Lewis si také zahrál v mechanickém nástroji zvaným Turek, který jeho majitelé vydávali za šachový automat. Více o tomto šachovém výstřelku se můžete dozvědět zde.

Lewis napsal spoustu šachových knih. Nejspíš proto, že zesnul v úctyhodném věku osmdesátitří let, 22.10.1870.

Zdroj: wikipedia

Zobrazeno 3003×

Komentáře

Maru173

Hezké

Žuch

Taky mám rád kávu, ale v kavárně je na mě moc drahá a tak už se šachy pořádně nikdy nenaučím....

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka