Svatopluk Karásek

18. 10. 2011 0:01
Rubrika: osobnosti

Evangelický duchovní, písničkář a politika. Že to nejde dohromady? Ale jde.


Před 69 lety se narodil Svatopluk Karásek.

 


 

Po maturitě začal pracovat v kladenských dolech, od 1964 pak začal studovat Komenského bohosloveckou fakultu v Praze. Ani ne o deset let později mu byl odebrán státní souhlas a až do r. 1976 pracoval jako kastelán.

Mezitím se r. 1973 začal více angažovat v české undegroundové hudbě a účinkoval na festivalech druhé kultury. Společně s dalšími členy hudebních skupin The Plastic People of the Universe a DG 307 byl z politických důvodů odsouzen na osm měsíců odnětí svobody (tento rozsudek byl až v r. 2003 zrušen Nejvyšším soudem).

Podepsal Chartu 77, o tři roky později emigroval do Rakouska, později Švýcarska, kde až do r. 1997 působil jako evangelický farář. Mezitím už od r. 1990 kázal i v České republice, delší dobu byl v Novém Městě pod Smrkem a později v Praze, kde od r. 1997 nastoupil do funkce faráře.

Kdo jej nezná jako duchovního, zná ho možná jako politika. R. 2002 byl zvolen do Poslanecké sněmovny a r. 2004 jmenován zmocněncem vlády pro lidská práva až do r. 2006, kdy byl po prohraných volbách odvolán. Později znovu kandidoval, ale neúspěšně.

A do třetice - kdo jej nezná ani jako duchovního, ani jako politika, zná možná jeho dílo. Z literární tvorby je to třeba Víno tvé výborné, V nebi je trůn nebo soubor jeho kázání pod názvem Boží trouba. Jako písničkáře ho lze zařadit do české folkové scény - na motivy duchovních písní a spirituálů psal české texty.

Zobrazeno 2116×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka