Upozorňoval, že děti potřebují lásku

26. 10. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnes je to sedm let, co zemřel známý dětský psycholog Prof. PhDr. Zdeněk Matějček, CSc.


Jméno tohoto pána je dobře známé nejen odborníkům z celého světa, ale také dětěm a rodičům, kterým celý život pomáhal. Dokonce i mnoho lidí z široké veřejnosti ví, kdo to byl Matějček. A kdo to tedy byl?

Zdeněk Matějček byl dětský psycholog. Zkoumal psychickou deprivaci, takzvané ,,nechtěné děti" a založil SOS vesničky.

Matějček s kolegou Langmeierem upozornili na to, že nestačí dětem naplňovat jejich fyziologické potřeby, zajistit jim potravu apod., ale že děti mají i svoje psychické potřeby a právě jejich naplnění je předpoklad pro to, aby se malé dítě vyvíjelo tak, jak má.

Matějček napsal také spoustu ,,návodů na použití" pro rodiče. Mezi nejznámější patří tyto knihy: Co, kdy a jak ve výchově dětí, Po dobrém, nebo po zlém?, Co děti nejvíce potřebují.

Nevěnoval se ale jen knihám určeným rodičům a odborným knihám. Svoji kariéru rekapituluje například v knize Psychologické eseje (z konce kariéry) kde mimo jiné píše tuto myšlenku: ,,Pravou lásku zažíváme, když chceme se sebou něco udělat pro toho druhého... jen ten, kdo hodně dává, zažívá velké obdarování"

Tolik tedy o kariéře známého dětského psychologa. Co ale víme o jeho osobním životě? Jaké bylo dětství známého dětského psychologa?

Narodil se 16.8. 1922 v v Chlumci nad Cidlinou a jeho otec byl ředitelem kladrubského hřebčína. Nezůstal jedináčkem a později měl ještě mladšího bratra. Vystudoval gymnázium a když pak nemohl dál studovat, pracoval u Bati i v otcově hřebčíně. Později Matějček studoval češtinu a filozofii (součástí byla i psychologie).

Poté pracoval v Sociodiagnostickém ústavu v Praze , kde také s kolegou Langmeierem zkoumali psychickou deprivaci a výsledky své práce vydali ve známé knize Psychická deprivace v dětství. Dále pracoval například v Dětské psychiatrické ambulanci, přednášel na univerzitě a založil svůj fond nazvaný Nadací profesora Matějčka na odměnu nejlepších diplomových prací napsaných v oblasti vývojové psychologie.

Matějček se stihl i oženit a měl s manželkou tři děti. Troufám si říct, že přes všechnu odbornost si zachoval lidskost a soucit s dětmi i jejich rodiči a zápal pro svou práci.

Zemřel 26. října 2004 a myslím, že jeho větou „Rozumět znamená pomáhat“ by se měli řídit všichni, kteří se snaží jít v jeho stopách a pomáhat těm ostatním, ať už jakkoli.

Zdroje: www. wikipedia.org

www.rodina.cz

Učebnice obecné psychologie

Zobrazeno 3161×

Komentáře

Petra Petulla Urbanová

opravdu úžasný člověk, jeho knihy jsou velmi čtivé, moc doporučuji jak pro budoucí pedagogy tak rodiče i ostatní! :) opravdu osobnost :)

zipet

Opravdu kapacita!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka