Život na struně G

27. 10. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Dnešním dnem si připomínáme narození slavného houslového virtuóza, který se dostal ve známost svým démonickým vzezřením, vášnivou hrou a smyslnou melodií.

 


 

Niccolo Paganini

Niccoló Paganini se narodil v malebném kraji, v italském Janově, roku 1782. V sedmi letech se mu dostaly do rukou housle, jeho celoživotní láska, ale v ještě útlejším věku se učil hrát na mandolínu. Jeho otec byl velmi drsný ve výchově. Zamykal ho až na 15 hodin v pokoji, aby cvičil houslovou hru. Někdy se stalo, že nedostal ani najíst. Možná i díky tomuto drilu se jedenáctiletý Niccolo poprvé objevil na jevišti, aby se z něj o dva roky později stal virtuóz.

zdroj: internet

Jediné, co mu zbývalo se naučit, byla kompozice, a tak se mladý Paganini ve věku devatenácti let učil komponovat a také hrát na kytaru.

Ve věku dvaceti tří let zkomponoval svůj nejtěžší kousek – 24 Capricií. O čtyři roky později doslova uhranul publikum svou virtuozitou, melodiemi a zejména zajímavým vzhledem. Po léta nikdo jiný nebyl schopný zahrát tak jako on. Paganini také zkomponoval 6 houslových koncertů, 12 sonát pro housle, 6 kvartetů pro housle, violu, violoncello a kytaru.

Když Paganini díky své nemoci ztratil zadní zuby a jeho tvář byla propadlá a bledá, lidé si začali šuškat, že za jeho hraním budou nějaké temné síly, a tak se o něm vykládala spousta příhod a příběhů. Jelikož se oblékal celý v černém, napadaly lidi různé věci, třeba že se spolčil s ďáblem, aby mohl tak nadpřirozeně hrát.

Byl známý a obdivovaný zejména pro svou dech beroucí techniku. Byl schopný odehrát skladbu jen na struně G. Podle dnešních výzkumů trpěl Marfanovým syndromem, podle jejž se dá zdůvodnit jeho vytáhlý a pohublý vzhled, dlouhé ruce a roztažitější prsty.

Za zajímavou zmínku stojí, že byl kvůli pomluvám o spolčení s ďáblem pro jeho vyhublou postavu a ostré rysy, řádně pohřben do země až po třiceti šesti letech. Zemřel na následky syfilidy v Nice, 27.5.1840, kde byl na ozdravném pobytu.

Zobrazeno 3846×

Komentáře

majkiii

Krásný poslechnout si to po ránu :-)

Vendula Krůlová

je to tak, úplné nakopnutí do práce :)

Clara

já četla, že trpěl arachnodaktylií, která "vytvořila" jeho dlouhé prsty, díky nimž pak dokázal zahrát věci, které nikdo jiný tehdejší technikou hry na housle nedokázal

Vendula Krůlová

ono toho bylo víc, čím trpěl a prý ten Marfanový syndrom to všechno nejvíce podpořil, ale s tou arachnodyktylií máš pravdu, o té se také zmiňovali, ale do jaké míry je to spojeno s tím syndromem nevím, spíš šlo jen o to ho demytizovat ... Díky za poznámku :)

Vendula Krůlová

arachnodaktylií - překlep ...

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka