Charles Darwin: O původu druhů

24. 11. 2011 0:00
Rubrika: osobnosti

Právě 23. 11. 1859 byla vydána kniha britského přírodovědce Charlese Darwina O původu druhů, která se stala základním kamenem moderní biologie.


 Již v den jejího vydání byla zcela vyprodána a za Darwinova života vyšla ještě šestkrát. Tato publikace, která popisuje vývojovou (evoluční) teorii byla přeložena do třiceti jazyků.

Obecnou teorií evoluce a domněnkou, že druhy rostlin a zvířat se mohou měnit v čase, se zabýval již dědeček Charlese Darwina, pan Erasmus Darwin, Jean Baptiste Lamarck a další přírodovědci. Darwin tedy nebyl první, kdo předložil teorii evoluce, ale jako první podal její přesvědčivý a ucelený výklad.

Během dlouhé cesty kolem světa na lodi Beagle popsal velké množství biologických a geologických jevů, které vedly k jeho názoru, že druhy organismů nejsou stálé a neměnné. Předložil vysvětlení, že se druhy mohou měnit – jasným mechanismem této změny byl přírodní výběr. Mezi potomky může existovat výběr, kdo přežije a kdo zahyne. Proto jedinci s určitými rysy, jež jim poskytují nějakou výhodu (např. při získávání potravy nebo útěku před dravcem) budou mít zvýšenou možnost přežití. Když se pak přírodní podmínky mění,  přírodní výběr zajišťuje, že určité vlastnosti v náhodně proměnlivé populaci budou zvýhodněné.

Například ze semenáčků buku klíčících na zemi v bukovém lese nedoroste pravděpodobně více než jeden strom, jenž sám bude mít semena. Dojde k intenzivnímu soutěžení o světlo a vlhkost a silné semenáčky s rychlým růstem a dobře fungujícími kořeny budou mít výhodu. Protože soupeření bude obvykle nejtvrdší mezi takovými formami, které jsou blízce příbuzné svým chováním a stavbou, tak všechny přechodné formy mezi ranými a pozdními stádii budou vymírat. Tento obecný princip biologického vývoje ilustruje vývoj druhu Homo sapiens.

Mnohé myšlenky uvedené Darwinem v publikace O původu druhů, zvláště však myšlenka, že člověk pochází z rodu podobného opici, pohoršila náboženské cítění mnohých představitelů duchovenstva. Biskup Wilberforce z Oxfordu, Darwinův nesmiřitelný odpůrce napsal, že křesťanstvo „se naprosto nemůže smířit s ponižující poznámkou o zvířecím původu toho, kdo byl stvořen k obrazu Božímu.“ Žena biskupa z Worcesteru to vyjádřila těmito slovy: “Pocházíme z opic! Bože, doufejme, že to není pravda, ale jestliže ano, modleme se, aby to nevešlo ve všeobecnou známost.“

 

Zdroj: Charles Darwin: O původu druhů.

          Richard E. Leakey: Darwinův původ druhů v ilustracích.

Zobrazeno 3856×

Komentáře

pavwil

Darwina už jsme za 150 let opravili v tom, že nové geny nejsou předávány okamžitě- co potká otce, hned přenese na syna, ale trvá to mnoho generací, stovky a tisíce let.

Druhá poznámečka: dnes už víme, že nepocházíme z opic, ale máme s opicemi společného předka a to je rozdíl.

Díky za článek

mari0002

hodně se změnilo... a ještě se bourat bude... ať žije věda...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Tento blog je součástí s.magazínu, který připravuje Redakce signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Ondřej Válka